Perak merancang untuk menyediakan mesin layan diri tuala wanita di sekolah rendah

Kongsikan Artikel ini


Perak bercadang menyediakan mesin layan diri tuala wanita di sekolah rendah bagi menangani isu kemiskinan haid dalam kalangan remaja dan wanita daripada kumpulan B40 di negeri ini.  Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja - 123RF

Perak bercadang menyediakan mesin layan diri tuala wanita di sekolah rendah bagi menangani isu kemiskinan haid dalam kalangan remaja dan wanita daripada kumpulan B40 di negeri ini. Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja – 123RF

IPOH – Perak bercadang menyediakan mesin layan diri tuala wanita di sekolah rendah bagi menangani isu kemiskinan haid dalam kalangan remaja dan wanita daripada kumpulan B40 di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan Masyarakat dan Usahawan negeri Salbiah Mohamed berkata kemudahan sebegini amat diperlukan memandangkan ramai remaja perempuan kini mendapat haid awal.

“Kita perlu mengetahui sama ada jabatan pendidikan negeri menyediakan tuala wanita kepada pelajar dan kita akan mencari lokasi yang sesuai untuk meletakkan mesin itu.

“Saya juga mengalu-alukan mana-mana pihak yang ingin melaksanakan tanggungjawab sosial korporat mengenai perkara ini,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kit kebersihan asas kepada pelajar perempuan di Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Chulan di sini hari ini.

Sementara itu, Salbiah berkata kerajaan negeri telah membentangkan cadangan pada mesyuarat Majlis Pembangunan Keusahawanan Negara (MPKN) untuk mewujudkan Hari Pembekal dalam usaha mengurangkan kos bahan mentah.

“Kerajaan negeri menggalakkan usahawan melaksanakan program Menu Rahmah dan melalui cadangan itu, kita mahu memastikan caj yang dikenakan pembekal adalah munasabah.

“Selain itu, saya juga meminta kementerian berkaitan meneruskan program Jualan Harga Patut. Jika peniaga boleh membeli bahan mentah dengan kos rendah, mereka boleh menjual barangan makanan pada harga rendah,” katanya lagi. – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *