Perbicaraan bantahan awal berhubung keputusan PRU15 Marang ditetapkan pada 2 Feb

Kongsikan Artikel ini


Takiyuddin (dua dari kiri) bersama peguam selepas prosiding selesai pada Isnin.

Takiyuddin (dua dari kiri) bersama peguam selepas prosiding selesai pada Isnin.

KUALA TERENGGANU – Mahkamah Pilihan Raya hari ini menetapkan 12 Feb untuk mendengar bantahan awal responden terhadap petisyen pilihan raya yang dikemukakan Umno terhadap keputusan parlimen Marang pada Pilihan Raya Umum Ke-15 pada 19 Nov.

Hakim pilihan raya Datuk Hassan Abdul Ghani membuat keputusan itu selepas mendengar beberapa bantahan awal yang dikemukakan oleh responden dan hujah balas pempetisyen dalam prosiding yang bermula jam 11 pagi hari ini.

Peguam Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang mewakili Ahli Parlimen Marang Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata beliau telah menyelitkan beberapa perkara membabitkan soal undang-undang dan prosedur dalam hujah bantahan awal.

Takiyuddin berkata mahkamah meminta kedua-dua pihak menyelitkan hujah dan fakta yang telah ditentukan mahkamah sebelum 6 Feb.

“Sekiranya bantahan awal kami diterima, tiada perbicaraan, tetapi jika ditolak mahkamah akan memutuskan tarikh keputusan untuk petisyen itu,” katanya kepada pemberita di perkarangan mahkamah hari ini.

The petitioners were represented by lawyer Datuk Mohd Hafarizam Harun.

Pada 16 Jan lalu, Sinar melaporkan biro komunikasi Umno Terengganu memfailkan petisyen untuk membatalkan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) bagi Parlimen Kuala Terengganu, Marang dan Kemaman.

Petisyen membabitkan tiga kawasan itu difailkan pada 3 Jan, mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Pengerusi Umno Terengganu Datuk Seri Ahmad Said yang mewakili BN serta tiga lagi calon di kerusi Parlimen Kemaman untuk PRU15 bertanding dan tewas kepada calon Pas Che Alias ​​Hamid yang menang dengan majoriti 27,179 undi.

Hadi mengekalkan kemenangannya di Marang dengan majoriti 41,729 undi manakala Parlimen Kuala Terengganu kekal dengan penyandangnya Datuk Amzad Hashim (Pas) yang memperoleh majoriti 40,907 undi menentang tiga calon.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *