Perikatan Nasional membawa kemenangan di Perlis

Kongsikan Artikel ini

KANGAR – Tindakan tokoh politik Datuk Seri Shahidan Kassim bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) pada saat-saat akhir, atas tiket Perikatan Nasional (PN) dilihat sebagai titik tolak kebangkitan gabungan itu dalam menumpaskan Barisan Nasional untuk mengambil alih Perlis.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Ghani Salleh mengumumkan PN berjaya membentuk kerajaan negeri selepas memperoleh lebih 50 peratus undi.

Tidak dapat dinafikan bahawa Shahidan adalah wira gagah perkasa PN Perlis yang membuka jalan kepada kemenangan luar biasa parti itu apabila ia menyapu bersih tiga kerusi parlimen selain 14 daripada 15 kerusi DUN yang jauh melepasi sasaran awal gabungan sembilan kerusi DUN untuk memenangi satu kerusi. majoriti mudah.

Shahidan menguasai kawasan parlimen Arau sejak 1986 selain memegang portfolio Menteri Besar bagi negeri itu dari 1995 hingga 2008.

Pengerusi PN negeri Mohd Shukri Ramli berkata Shahidan berjaya menjalankan tugas sebagai panglima perang PN Perlis dalam memperjuangkan perpaduan ummah bermula di Arau sebelum ke kawasan lain di negeri utara tanah air.

“Saya berharap gagasan perpaduan ummah ini dapat dikembangkan bersama dalam PN dan akan diikuti oleh negeri-negeri lain untuk membentuk kerajaan yang bersih dan stabil,” kata Pesuruhjaya PAS Perlis itu kepada pemberita selepas kemenangan besar PN semalam.

Pengerusi Bersatu Perlis Abu Bakar Hamzah berkata Shahidan turut membantu memperkukuh jentera PN dengan mendapatkan Bersatu dan PAS bergabung tenaga untuk merampas Perlis daripada cengkaman BN.

Memainkan peranan sebagai panglima perang bukanlah perkara baru bagi Shahidan yang pernah menjadi pengerusi badan perhubungan UMNO kerana beliau adalah orang yang bertanggungjawab mengekalkan kubu kuat BN pada PRU14.

Ketika BN mengalami tsunami politik pada PRU14, Shahidan berjaya membantu memenangi 10 daripada 15 kerusi DUN bagi membolehkannya membentuk kerajaan negeri.

Justeru, keputusan yang diambil oleh Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamid untuk melantik Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man sebagai Pengerusi Badan Perhubungan parti itu pada April tahun lalu juga adalah satu langkah yang salah.

Kepimpinan parti kemudiannya membuat keputusan drastik dengan tidak menyenaraikan dua ahli politik Perlis iaitu Shahidan dan Datuk Zahidi Zainul Abidin yang juga penyandang parlimen Padang Besar sebagai calon BN pada PRU15.

Apabila muka baharu dan calon ‘luar’ iaitu Ketua Puteri UMNO Datuk Zahida Zarik Khan dan Datuk Rozabil Rahman dipilih bertanding di kerusi panas, Shahidan dan Zahidi memutuskan untuk bertanding sebagai calon PN dan Bebas.

Selain rakyat Perlis mahu melihat perubahan dalam kerajaan negerinya dan berjaya melakukannya melalui peti undi, undi golongan muda turut memainkan peranan dalam membenarkan PN mengambil alih pemerintahan BN di negeri itu sejak 65 tahun lalu tahun.

Kejayaan PN menawan ketiga-tiga kerusi parlimen menjadi kenyataan menerusi perpaduan ummah apabila calon PN-PAS Datuk Rushdan Ramli (Padang Besar), PN-Bersatu Zakri Hassan (Kangar) dan Shahidan (Arau) menang besar dalam pertandingan itu.

Bagi kerusi DUN pula, calon PN daripada PAS memenangi 10 kerusi melalui Haziq Asyraf (Beseri), Saad Seman (Chuping), Wan Badariah Wan Saad (Mata Ayer), Muhammad Azim Azizan (Santan), Fakhrul Anwar Ismail (Bintong), Asrul Aimran Abdul Jalil (Kayang), Wan Zikri Afthar (Tambun Tulang), Ridzuan Hashim (Guar Sanji), Razali Saad (Simpang Empat) dan Mohd Shukri Ramli (Sanglang).

Calon PN dari Bersatu menyumbang empat kerusi iaitu Izizam Ibrahim (Titi Tinggi), Datin Marzita Mansor (Sena), Abu Bakar Hamzah (Kuala Perlis) dan Megat Hashirat Hassan (Pauh).

Pakatan Harapan (PH) hanya memenangi satu kerusi menerusi calon PKR Gan Ay Lin yang mempertahankan kerusi DUN Indera Kayangan.

BN pula meletakkan muka baharu seperti setiausaha akhbar Menteri Besar Perlis, Saiful Daniel Mohd Yusof untuk bertanding di DUN Sena, Ketua Pemuda MCA Padang Besar Lim Weng Khee (Indera Kayangan), Ahli Jawatankuasa UMNO Kangar Kamarudin Malek (Kuala Perlis), Ketua Pemuda UMNO Arau Syed Atif Syed Abu Bakar (Pauh) dan ahli jawatankuasanya Sharifudin Ahmad (Sanglang).

Ia adalah satu kekecewaan besar apabila Azlan tewas kepada calon PN-PAS Fakhrul dengan majoriti 4,329 undi dalam pertandingan enam penjuru untuk kerusi DUN Bintong.

Sembilan lagi ADUN BN mengalami nasib yang sama iaitu, Teh Chai Aan (Titi Tinggi), Ruzaini Rais (Beseri), Asmaiza Ahmad (Chuping), Siti Berenee Yahaya (Mata Ayer), Azizan Sulaiman (Santan), Hamizan Hassan (Kayang) , Rozieana Ahmad (Guar Sanji), Nurulhisham Yaakob (Simpang Empat) dan Datuk Ismail Kassim (Tambung Tulang). – BERNAMA


Sumber dipetik sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *