Perintah mulut Umno? Orang boleh menyambung titik, kata Ismail Sabri

Kongsikan Artikel ini


Bekas Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri.  Foto oleh Rosli Talib

Bekas Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri. Foto oleh Rosli Talib

SHAH ALAM – Nampaknya tiada kebebasan bersuara dalam Umno hari ini berdasarkan insiden baru-baru ini, kata bekas naib presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri.

Didalam Sembang Fireside bersama Sinar Dailybekas perdana menteri bahawa Umno telah memberikan persepsi bahawa tindakan telah diambil terhadap mereka yang bersuara menentang Umno.

Ismail Sabri juga berkata, belum ada bukti sabotaj terhadap parti seperti yang didakwa pucuk pimpinan.

“Walaupun alasan pemecatan adalah kerana sabotaj pada pilihan raya umum sebelum ini tetapi itu belum terbukti dan Lembaga Disiplin Umno tidak pernah memanggil mereka untuk disoal siasat bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas,” katanya.

Sebagai contoh, beliau berkata timbalan ketua pemuda Umno yang digantung tugas, Shahril Hamdan adalah orang pertama yang bercakap mengenai presiden parti itu untuk berundur selepas kalah dalam pilihan raya umum.

Ahli Parlimen Bera itu juga memberi contoh lain. Bekas menteri kesihatan Khairy Jamaluddin tidak terbukti mensabotaj parti tetapi sangat lantang dan bersuara menentang parti dan presiden dalam ucapan kempennya semasa pemilihan.

“Rakyat boleh menyambung titik, dan tidak ada bukti jelas bahawa mereka telah mensabotaj Umno dalam pilihan raya umum sebelum ini. Orang ramai boleh melihat bahawa tindakan diambil terhadap mereka yang lantang,” tambahnya.

Pada 27 Jan, Umno memecat dan menggantung lebih 40 ahli.

Khairy, bekas ketua pemuda dan bekas ketua Umno Selangor Tan Sri Noh Omar dipecat manakala Ahli Parlimen Sembrong Datuk Seri Hishammudin Hussein digantung tugas.

Lain-lain yang digantung enam tahun ialah bekas Shahril, Exco Pemuda Umno Fathul Bari Mat Jahya, bekas Ahli Parlimen Jempol Salim Mohd Sharif dan bekas Exco Kerajaan Negeri Johor Maulizan Bujang.

Keputusan itu diumumkan selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno susulan dakwaan Khairy sebelum ini bahawa terdapat taktik kotor untuk memastikan dua jawatan tertinggi Umno tidak dipertandingkan pada perhimpunan agung baru-baru ini.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *