Permohonan Najib untuk menarik balik injunksi yang dikaitkan dengan aset beku 1MDB yang ditetapkan pada 26 Mei

Kongsikan Artikel ini


Najib di mahkamah Kuala Lumpur bersama pegawai penjara

Najib di mahkamah Kuala Lumpur bersama pegawai penjara

KUALA LUMPUR – Permohonan Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengetepikan injunksi mareva yang diperoleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan salah satu anak syarikatnya untuk menghalang bekas perdana menteri itu daripada melupuskan atau melupuskan asetnya di Malaysia bernilai AS$681 juta akan didengari. pada 26 Mei di Mahkamah Tinggi di sini.

Pada 8 Feb tahun lepas, mahkamah membenarkan permohonan ex-parte untuk injunksi mareva oleh 1MDB dan Global Diversified Investment Company Limited (dahulunya dikenali sebagai 1MDB Global Investments Limited), kedua-duanya sebagai plaintif pertama dan kedua, dalam tuntutan mahkamah 1MDB terhadap Najib dan beberapa individu lain.

Peguam 1MDB, Wong Chee Lin ketika dihubungi berkata Hakim Atan Mustaffa Yussof Ahmad juga telah menetapkan tarikh yang sama (26 Mei) untuk pendengaran permohonan inter-parte bagi injunksi mareva pada prosiding dalam talian hari ini.

“Mahkamah juga melanjutkan injunksi ad interim yang diperoleh Najib sehingga injunksi mareva didengar dan diputuskan,” katanya.

Injunksi mareva ialah perintah menghalang pihak daripada melupuskan mana-mana harta sementara menunggu penyelesaian tindakan undang-undang.

Injunksi itu juga mengehadkan Najib kepada pengeluaran tidak lebih daripada RM100,000 sebulan untuk perbelanjaan sara hidup dan yuran guamannya, dan dia perlu mendapatkan kebenaran bertulis daripada 1MDB dan peguam Global Diversified jika dia memerlukan dana melebihi jumlah keseluruhan.

Perintah itu juga menyatakan bahawa Najib perlu memfailkan pendedahan bertulis kepada 1MDB dan Global Diversified berhubung asetnya sehingga AS$681 juta, sama ada di Malaysia atau di luar negara, atas namanya sendiri atau tidak dan dimiliki secara bersendirian atau bersama oleh defendan lain.

Plaintif 1MDB, 1MDB Energy Holdings Limited, 1MDB Energy Limited, 1MDB Energy (Langat) Limited dan Global Diversified memfailkan saman terhadap Najib, Terrence Geh Choh Heng (bekas pengarah kewangan 1MDB), Jasmine Loo Ai Swan (bekas peguam 1MDB), Casey Tang Keng Chee (bekas pengarah eksekutif 1MDB), Vincent Beng, Radhi Mohamad (Ketua Pegawai Operasi bekas ketua pegawai operasi 1MDB).

Kelvin Tan Kay Jim (bekas pengarah pelaburan 1MDB) dan Nik Faisal Ariff Kamil (bekas ketua pegawai eksekutif SRC International Sdn Bhd) turut disenaraikan sebagai defendan dalam tuntutan mahkamah itu. – Bernama


Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *