Pertarungan 10 penjuru untuk calon naib presiden Umno?

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Pertarungan sengit dijangka berlaku bagi calon-calon yang telah menumpukan perhatian kepada jawatan naib presiden Umno, apabila Sinar mendapat angin bahawa seramai 10 pemimpin bersaing untuk merebut kerusi emas, untuk mendaki pangkat dan duduk di kalangan petinggi Umno. pesta.

Susulan pengumuman selepas majlis tertinggi parti minggu lepas yang memutuskan pencalonan peringkat bahagian dan cawangan dibuka dari 13 Feb hingga 26 Feb, tumpuan lebih tiga juta ahli parti pasti akan terarah kepada siapa yang akan mengisi yang diidamkan ini. jawatan.

Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) yang tidak memihak kepada Umno dan Barisan Nasional (BN) juga akan menyaksikan jawatan tiga penyandang naib presiden iaitu bekas perdana menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Khaled Nordin dan bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid sebagai tidak lagi selamat

Pembersihan besar-besaran ahli dan pemimpin terkenalnya oleh Umno minggu lalu telah pun mewujudkan dua puak utama iaitu ‘kem PWTC’ iaitu presiden pro Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan kem yang mahu dua jawatan tertinggi itu dipertandingkan mengikut kepada peraturan parti.

Antara tiga penyandang jawatan Mahdzir nampaknya paling rapuh berbanding Khalid dan Ismail yang kedua-duanya memperolehi kerusi parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15.

Bagaimanapun, kekalahan Mahdzir dijangka tidak menghalangnya untuk mempertahankan kedudukannya.

“Bagi Tok Det (Mahdzir), secara tidak rasmi saya boleh katakan beliau akan mempertahankan bukan sahaja jawatan ketua bahagian Umno, malah kerusi naib presiden Umno beliau,” kata Naib Ketua Umno Bahagian Padang Terap, Datuk Badrol Hisham Hashim.

Sementara itu, telah disahkan bahawa Khaled akan mempertahankan jawatannya sebagai salah seorang naib presiden parti dalam pemilihan parti.

Ini dijangka kerana beliau telah berjaya memenangi kerusi parlimen Kota Tinggi pada PRU15 dan dilantik sebagai Menteri Pengajian Tinggi dalam Kerajaan Perpaduan.

Peluang beliau untuk menang dan juga mengekalkan kedudukannya dalam Umno nampak cerah menurut beberapa penganalisis politik.

Lebih-lebih lagi, ketua Umno Bahagian Pasir Gudang itu diberi kepercayaan menjadi pengerusi Umno Johor oleh pucuk pimpinan parti bagi menggantikan Ahli Parlimen (AP) Simpang Renggam, Datuk Ir Hasni Mohammad yang digantung tugas.

Ketika dihubungi, Khalid enggan bercakap besar tentang peluangnya dan menganggap semua calon yang bertanding dalam pemilihan parti mempunyai peluang yang sama.

“Keputusan pilihan raya bergantung kepada pilihan akar umbi dan saya serahkan sepenuhnya kepada mereka untuk menentukannya,” jelasnya.

Selain Ismail Sabri,Khaled dan Mahdzir, tujuh lagi pemimpin parti menumpukan perhatian kepada jawatan naib presiden termasuk Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan, Pengerusi Wilayah Persekutuan Datuk Seri Johari Abdul Ghani, Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Dr Asyraf Wajdi Dusuki , Ahli Parlimen Simpang Renggam Datuk Hasni Mohammad dan Pengarah Komunikasi BN, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah.

Turut dijangka bertanding ialah Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Hal Ehwal Parlimen), Datuk Seri Azalina Othman Said.

Sementara itu, Zambry ketika dihubungi menegaskan beliau masih membuat penilaian sama ada boleh bertanding jawatan naib presiden atau mempertahankan jawatannya sebagai ahli majlis tertinggi.

“Apa yang penting apa-apa jawatan yang dipertandingkan, perlu dipertandingkan sebagai keluarga dan tidak membawa kepada perpecahan ahli parti.

“Saya yakin semua ahli parti akan memberikan penilaian terbaik dan akan mengundi calon yang layak untuk membawa parti ke hadapan.

“Semua pihak harus berjalan bersama-sama untuk memastikan Umno dapat bergerak ke hadapan dengan kepimpinan sedia ada,” katanya

Ketua Pemuda Umno Bahagian Pontian, Helmi Buang mendedahkan akar umbi parti itu masih belum dimaklumkan mengenai sebarang hasrat pemimpin bahagiannya iaitu Hasni dan Ahmad bahawa mereka bertanding jawatan naib presiden.

“Jika mereka mahu bertanding, saya rasa kedua-duanya layak dan mempunyai kredibiliti tersendiri. Kita kena tunggu pengumuman daripada mereka,” kata Helmi.

Bagi ketua pemuda parti Asyraf yang lantang dan lantang berkata, beliau masih memikirkan dan mengambil sikap tunggu dan lihat sebelum membuat keputusan muktamad.

“Itu cuma khabar angin. Saya belum buat keputusan muktamad lagi (sama ada nak bertanding naib presiden atau ahli MKT),” katanya.

Akhir sekali, sumber yang rapat dengan Shamsul Anuar mengesahkan bahawa Timbalan Menteri Dalam Negeri telah memberi petunjuk bahawa beliau akan mencuba nasib untuk bertanding jawatan naib presiden.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *