Peruntukan untuk aset baharu KDN akan diketahui dalam bajet 2023 – Saifuddin

Kongsikan Artikel ini


Home Mnister Saifuddin Nasution

Home Mnister Saifuddin Nasution

KLUANG – Peruntukan untuk memperoleh aset baharu dalam usaha meningkatkan keupayaan agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan diketahui pada pembentangan Bajet 2023, bulan depan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata bagi KDN, perolehan aset adalah proses berterusan yang dilaksanakan dari semasa ke semasa

“Bagaimanapun, sama ada permohonan saya akan diluluskan oleh Kementerian Kewangan, kita perlu menunggu sehingga pembentangan bajet di Parlimen.

“Saya tidak boleh mendahului Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, tetapi saya tahu dalam penyediaan bajet, permintaan dalam bentuk menaik taraf aset akan dimasukkan dan ini telah dibincangkan dengan pegawai kementerian,” katanya kepada pemberita selepas majlis taklimat situasi banjir di Balai Polis Kahang di sini, hari ini.

Saifuddin berkata demikian ketika ditanya sama ada akan ada penambahbaikan operasi untuk agensi di bawah KDN khususnya dalam menangani banjir yang akan melibatkan perolehan aset baharu bagi menggantikan aset lama dan sedia ada.

Beliau berkata, aset baharu diperlukan bukan sahaja untuk operasi banjir tetapi ia diperlukan dalam pelbagai situasi.

“Dalam kes Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, aset (perolehan) adalah untuk meningkatkan keupayaan pasukan mengawal sempadan maritim, bagi polis, keupayaan untuk menjalankan tugas penting untuk menjaga ketenteraman, keselamatan awam dan mengurangkan jenayah. kadar.

“Begitu juga dengan tentera laut, tentera dan tentera udara. Jadi, dengan aset-aset yang ada ini, sekiranya bencana banjir melanda mereka dikerahkan untuk memberi tumpuan di kawasan yang diperlukan,” tambahnya.

Sementara itu, Saifuddin berkata Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) akan diarah turun padang segera bagi membantu mangsa banjir yang kehilangan dokumen penting termasuk kad pengenalan.

Beliau berkata aset daripada ibu pejabat JPN akan digunakan untuk mempercepatkan proses itu, sambil menambah bahawa caj untuk menggantikan dokumen akan dikecualikan untuk mangsa banjir di seluruh negara.

Terdahulu, Saifuddin mengadakan kunjungan hormat ke atas Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar di Johor Bahru.

Dalam pertemuan dua jam itu, pelbagai perkara dibincangkan termasuk keadaan banjir semasa di negeri ini – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *