Pesakit kanser tahap empat terima PHD di konvokesyen UiTM

Kongsikan Artikel ini


Penerima Anugerah Buku Inovasi Doktor Falsafah (Pengangkutan dan Logistik) MTDC, Dr Anis Mardiana Abdullah.  - BERNAMA

Penerima Anugerah Buku Inovasi Doktor Falsafah (Pengangkutan dan Logistik) MTDC, Dr Anis Mardiana Abdullah. – BERNAMA

SHAH ALAM – Walaupun disahkan menghidap kanser kolon tahap empat baru dua minggu lalu, Dr Anis Mardiana Abdullah tidak membenarkan penyakitnya itu menghalangnya menerima Ijazah Doktor Falsafah (PhD) hari ini pada majlis konvokesyen Universiti Teknologi Mara (UiTM) ke-95.

Anis Mardiana, 45, yang tidak dapat berdiri lama akibat sakit, berani berdiri untuk menerima PhD dalam bidang Pengangkutan dan Logistik daripada Pro-Canselor UiTM, Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin.

Ibu kepada seorang anak itu berkata dia tidak mahu menyusahkan pegawai universiti tentang keadaannya dan dengan berani menahan kesakitan untuk menyempurnakan majlis pada hari bersejarahnya.

Beliau juga berkata beliau tidak menyangka namanya terpilih sebagai penerima Anugerah Buku Inovasi Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC).

“Semasa saya membuat PhD, saya tidak mengalami simptom serius, saya perasan tangan saya menggigil ketika menulis yang saya fikirkan kerana tekanan.

“Selepas tamat belajar, saya pergi membuat pemeriksaan dan mendapati saya menghidap kanser tiroid. Namun, apabila kesihatan saya merosot, saya pergi untuk pemeriksaan lanjut dan doktor mengesahkan saya menghidap kanser kolon tahap empat,” katanya. kepada pemberita ketika ditemui selepas majlis konvokesyen.

Tambah Anis Mardiana, dia akan menjalani pembedahan bagi memerangi penyakit itu di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) UKM di Cheras, Kuala Lumpur, minggu depan.

Sementara itu, Dr Siti Shakinah Sobri, 36, yang menerima Ijazah Sarjana Patologi dan Anatomi berkata, walaupun sarat hamil anak pertama, dia tidak mahu melepaskan peluang menghadiri majlis konvokesyen itu.

Dr Siti, yang kini bertugas di bahagian patologi Hospital Tuanku Fauziah di Kangar, Perlis, berkata pada mulanya suaminya membantah kehadirannya pada konvokesyen itu.

“Saya kini hamil 36 minggu, tetapi saya mahu datang kerana ingin berjumpa dengan rakan-rakan (rakan sekerja). Jadi suami saya menemani saya ke konvokesyen hari ini,” katanya.

Tengku Permaisuri Norashikin menganugerahkan ijazah Doktor Falsafah dan Sarjana Perubatan kepada 116 graduan.

Majlis konvokesyen yang bermula pada Sabtu (26 Nov) hingga 21 Dis ini melibatkan 31,220 graduan yang akan menerima ijazah dan diploma dalam bidang masing-masing. – BERNAMAsinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *