PH mempertimbangkan untuk menerima pemimpin Umno yang dipecat, kata Anwar

Kongsikan Artikel ini


PH akan mempertimbangkan untuk menerima pemimpin Umno yang dipecat - foto oleh Bernama

PH akan mempertimbangkan untuk menerima pemimpin Umno yang dipecat – foto oleh Bernama

TAMBUN – Pakatan Harapan (PH) sedia mempertimbangkan untuk menerima pemimpin Umno yang dipecat menyertai parti gabungan itu.

Bagaimanapun, Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, penyertaan itu perlu mendapat pandangan pemimpin lain bagi menjaga keharmonian Kerajaan Perpaduan.

Beliau seterusnya berkata pihaknya setakat ini tidak menerima sebarang permintaan untuk menyertai parti komponen dalam PH.

“Ini sebenarnya keputusan dalaman setiap disiplin parti, tetapi setakat ini tiada pelawaan untuk menyertai mana-mana parti.

“Jika ada, kita akan menelitinya dengan lebih mendalam dan sudah tentu mendapatkan pandangan pemimpin lain dan juga mengekalkan keharmonian, keamanan, dan Kerajaan Perpaduan. Kita akan memberi pertimbangan yang lebih luas,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan majlis tersebut. Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Tambun di Jalan Meru Bestari A14, Meru Raya , di sini pada Ahad.

Pada Jumaat, media melaporkan Umno memecat bekas Pengerusi Umno Selangor Tan Sri Noh Omar dan bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

Umno turut menggantung keahlian beberapa pemimpin lain termasuk Ahli Parlimen Sembrong yang juga bekas Naib Presiden parti, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan bekas Ketua Penerangan, Shahril Sufian Hamdan selama enam tahun.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *