Piala AFF: Impian Malaysia terkubur di tangan Thailand

Kongsikan Artikel ini

Kapten Malaysia, Faisal Halim (kanan) berdepan dengan rakan sejawatan dari Thailand, Theerathon Bunmathan dalam pertemuan kedua final Piala AFF Mitsubishi Electric Cup di Stadium Universiti Thamassat malam tadi.  - Gambar: Bernama

Kapten Malaysia Faisal Halim (kanan) berdepan dengan rakan sejawatan dari Thailand, Theerathon Bunmathan dalam pertemuan kedua final Piala AFF Mitsubishi Electric Cup di Stadium Universiti Thamassat malam tadi. – Gambar: Bernama

PATHUM THANI – Juara bertahan Thailand menewaskan Malaysia 3-0 pada perlawanan separuh akhir kedua di Stadium Universiti Thammasat di sini malam ini untuk menetapkan ulangan final 2020 menentang Vietnam dalam Piala AFF Mitsubishi Electric.

Kemenangan itu memberikan ‘Gajah Perang’ kemenangan agregat 3-1, mengatasi defisit 1-0 dengan Malaysia memenangi perlawanan pertama di Kuala Lumpur pada Sabtu.

Thailand berjaya melepasi kedudukan menerusi tandukan tepat daripada penyerang prolifik Teerasil Dangda pada minit ke-19, satu jaringan yang menyamakan kedudukan agregat untuk membuka permainan dengan kedua-dua pasukan kekal berhati-hati sambil meneroka kejayaan.

Malaysia pada ketika itu, pergi mencari gol di tempat lawan yang akan meletakkan tuan rumah mereka ketinggalan, perlu menjaringkan tiga, tetapi yang paling hampir mereka datang adalah daripada tandukan Darren Lok dari jarak dekat pada minit ke-36 yang ditepis oleh penjaga gol Kampol Pathomakkakul.

Keputusan ketua jurulatih Thailand, Alexandre Polking meletakkan Kampol dan bukannya pilihan utama Saranon Anuin di gawang tidak menimbulkan banyak isu kerana Malaysia hampir tidak berjaya menguji gawang Thailand.

Separuh masa kedua bermula dengan Thailand kelihatan lebih berkemungkinan untuk menjaringkan gol, mengekalkan penguasaan bola dan menimbun tekanan ke atas gawang Malaysia, apabila pada minit ke-55 pemain sayap Bordin Pala menjaringkan gol kedua mereka untuk merebut inisiatif itu. Pada ketika itu, gol Malaysia masih akan membolehkan mereka mara ke final dengan gol di tempat lawan.

Tetapi pemain gantian Adisak Kraisorn, baru-baru ini ditandatangani oleh pasukan Liga Super Malaysia Terengganu FC, melantun keluar dari tiang untuk masuk ke gawang dari jarak dekat dengan penjaga gol Malaysia Ahmad Shihan Hazmi Mohamed melakukan terjunan sia-sia pada minit ke-71.

Kemenangan itu menamatkan enam perlawanan Thailand tanpa kemenangan menentang Malaysia sejak 2018 dan kini akan memburu kejuaraan Piala AFF Mitsubishi Electric ketujuh mereka apabila bertemu Vietnam pada perlawanan akhir pertama di Stadium My Dinh di Hanoi pada hari Jumaat dan menjadi tuan rumah kepulangan. kaki pada hari Isnin. – BERNAMA

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *