Piala Dunia Hoki: Penentuan ketika melawan Malaysia terlepas ke suku akhir

Kongsikan Artikel ini

BHUBANESWAR – Malaysia terlepas tempat ke suku akhir selepas kekalahan dramatik 4-3 kepada Sepanyol selepas kedua-dua pasukan terikat 2-2 pada perlawanan sepenuh masa dalam playoff crossover pada Piala Dunia Hoki Lelaki FIH di sini hari ini.

Di sebalik kekalahan itu, anak buah jurulatih Arul Selvaraj boleh mengangkat kepala mereka, terutamanya ketika Malaysia naik ke tangga kesembilan dalam ranking dunia selepas menduduki tempat kedua dalam pusingan awal kumpulan di belakang Belanda.

Malaysia memulakan perlawanan dengan berhati-hati, bergantung pada persembahan pertahanan yang mantap untuk menahan penyerang Sepanyol itu untuk separuh masa pertama tanpa jaringan.

Nampak berpuas hati dalam menyerap gelombang serangan Sepanyol, Malaysia membuat kejutan dengan serangan balas pantas pada minit ke-34.

Bermain di luar pertahanan, Faiz Helmi Jali melakukan hantaran jauh dari dalam separuh masa Malaysia kepada Faizal Saari, yang mendapati dirinya mempunyai ruang dan menarik bola ke kiri penjaga gol Sepanyol Adrian Rafi, salah kakinya sebelum merembat ke bahagian bawah kanan. sudut untuk memberikan Malaysia pendahuluan terhadap larian permainan.

Jika Malaysia fikir pendahuluan akan melepaskan sedikit tekanan dari belakang mereka, itu adalah salah, kerana Sepanyol menggandakan usaha serangan mereka dan rakyat Malaysia membelakangi dinding tanpa jalan keluar dari bahagian mereka sendiri.

Pemain Sepanyol itu akhirnya menemui kejayaan pada minit ke-40 apabila kapten Marc Miralles menjaringkan pukulan penalti, selepas Ashran Hamsani diadili menampan rembatan ke gawang dengan badannya.

Hanya seminit kemudian, Malaysia mendapati diri mereka ketinggalan satu gol apabila Xavier Gispert menjaringkan gol padang.

Bahawa Malaysia hanya memperoleh pukulan sudut penalti pertama mereka pada permulaan suku keempat pada minit ke-46, menunjukkan betapa banyak permainan dimainkan pada separuh masa mereka. Mereka tidak mengambil kira itu, bagaimanapun, dengan rembatan Razie Rahim disekat.

Malaysia semakin terdesak apabila perlawanan menuju ke minit akhir, mendorong lebih ramai pemain ke hadapan. Tetapi itulah yang menghasilkan gol penyamaan pada minit ke-48, apabila dengan berbilang badan dalam separuh bulatan Sepanyol, huru-hara mulut gol menyaksikan bola memantul ke laluan Shello Silverius.

Pemain Sabah itu menemui tempat yang tidak dikawal di sudut kanan bawah gawang Sepanyol dan tidak membuat kesilapan dalam meletakkan bola dengan ketepatan mata pin.

11 minit terakhir terbukti tegang apabila kad hijau Azuan Hasan menyaksikan dia diketepikan pada minit ke-55 hingga ke-58, tetapi yang melegakan Malaysia, Sepanyol juga dikurangkan kepada 10 pemain selepas Miralles dilayangkan kad hijau hanya seminit kemudian.

Tetapi kepulangan Miralles pada minit ke-59 yang mencetuskan minit akhir yang sengit, apabila serangannya di sayap kanan menyaksikan pemain Sepanyol itu memberi tekanan ke atas gawang Malaysia, menghasilkan empat pukulan sudut penalti berturut-turut, tetapi Malaysia bertahan dengan kuat dan perlawanan berjalan lancar. kepada tembak-menembak.

Selepas Firhan Ashari menjaringkan gol penentuan pertama, penjaga gol Hafizuddin Othman memberi kelebihan kepada Malaysia selepas dia berjaya menyekat penembak pertama Sepanyol, Alvaro Iglesias.

Faizal, yang rembatan gemuruhnya telah memberikan Malaysia pendahuluan dalam masa peraturan, sekali lagi tidak melakukan kesilapan dalam penentuan sepakan itu, memperdaya penjaga gol penentuan sepakan Sepanyol Mario Garin sebelum membunyikan papan dengan rembatan di bawah penjaga gol terjun.

Sepanyol membalas satu gol menerusi Miralles, tetapi kemudian kapten Malaysia Marhan Jalil, batu penghalang yang kukuh di bahagian pertahanan, mengambil masa terlalu lama sebelum melepaskan rembatan ke arah Garin, yang menyaksikan kelebihan Malaysia semakin berkurangan.

Ketika itu giliran Shahmi Irfan Suhaimi, 20, dalam penampilan kedua untuk pasukan kebangsaan. Tetapi pemain muda itu boleh dikatakan ketua penembak paling hebat, pulang dengan yakin untuk memberi harapan kepada Malaysia.

Pasukan Sepanyol juga menjaringkan gol daripada dua penentuan seterusnya, tetapi terdapat drama yang hebat dalam dua penentuan peraturan terakhir, apabila Shello mula menggelecek di sekeliling Garin hanya untuk melihat rembatannya melantun dari tiang, sebelum Hafizuddin menyekat usaha Marc Reynee untuk mengekalkan Malaysia dalam saingan. memburu dan membawa tembakan kepada kematian mengejut.

Ia hanya mengambil dua penentuan mati mengejut untuk menentukan perlawanan. Miralles melepaskan rembatan pertama Sepanyol, sebelum Firhan melihat rembatannya dinafikan Garin untuk menghantar pasukan Sepanyol itu ke suku akhir menentang Australia.

Malaysia, yang menyaksikan ranking dunia mereka meningkat kepada kesembilan dalam kemas kini terakhir pada 19 Jan, kini akan bermain dalam perlawanan klasifikasi tempat kelima hingga kelapan, tetapi ia setakat ini sudah menjadi kejohanan yang memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia.

“Saya tidak fikir kami gagal. Kami melakukan banyak perkara dengan baik dan kami meningkat melebihi jangkaan. Kami mahu keluar dari peringkat kumpulan dan kami melakukannya. Saya fikir kami memberi Sepanyol peluang untuk wang mereka dan kami tewas dalam penentuan sepakan, yang mungkin berlaku di mana-mana arah,” kata ketua jurulatih Arul Selvaraj.

“Saya bangga dengan anak-anak kita. Sekarang ini mereka kecewa kerana kami datang ke sini untuk menang. Mereka mempunyai kepercayaan. Mereka bangkit daripada ketinggalan 2-1 kerana mereka mempunyai kepercayaan bahawa kami boleh memenangi perlawanan ini. Jadi, sekarang kami ada untuk kembali ke Rourkela untuk perlawanan klasifikasi dan kami perlu memotivasikan skuad sekali lagi untuk itu.”

Malaysia belum mara ke suku akhir Piala Dunia sejak 2002, tetapi akan melihat ke hadapan dengan yakin bahawa mereka akhirnya akan kembali untuk menjadi antara pasukan teratas dunia.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *