Pilihan raya negeri Kelantan mungkin pada Julai atau Ogos, kata MB

Kongsikan Artikel ini


KOTA BHARU – Pilihan raya negeri Kelantan dijangka diadakan pada Julai atau Ogos berdasarkan beberapa faktor kata Menteri Besar Kelantan Mohd Amar Nik Abdullah.

Antara faktor yang diambil kira ialah umat Islam akan berpuasa dan pelajar akan menjalani peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), yang berlangsung dari Februari hingga Mac.

Perbincangan awal antara tiga negeri pimpinan Pas iaitu Kelantan, Terengganu, dan Kedah telah mencadangkan supaya pilihan raya negeri diadakan pada Mac.

“Namun ada perkara penting lain yang berlaku seperti Ramadan dan peperiksaan SPM. Untuk pilihan raya, sekolah perlu dimanfaatkan.

“Atas faktor ini, kita akan menangguhkan pemilihan ke satu tarikh yang akan diumumkan kelak,” katanya selepas menghadiri Mesyuarat Exco Kelantan di Kota Darulnaim, di sini, pada Rabu.

Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri berkata, keputusan itu dibuat berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri Kelantan, yang dijangka pada 26 Jun ini.

Mengenai sama ada pilihan raya akan diadakan serentak dengan negeri Pakatan Harapan (PH), Amar berkata belum ada perbincangan dengan negeri terbabit.

“Buat masa ini kita telah mencadangkan kepada Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari yang meminta DUN dibubarkan pada Jun ini.

“Pas Kelantan telah membuat persiapan awal untuk mengekalkan kemenangan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) nanti,” katanya.Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *