Pilihanraya Melaka|Kempen Berbaki Beberapa Jam Sebelum Hari Pengundian

Pilihanraya Melaka|Kempen Berbaki Beberapa Jam Sebelum Hari Pengundian
Kongsikan Artikel ini

MELAKA, 19 Nov — Rakyat Melaka akan turun mengundi esok, selepas hampir dua minggu berkempen bagi pilihan raya negeri pramatang ini. Melaka mempunyai 28 kerusi DUN, dengan seramai 495,196 pengundi berdaftar, 240,530 atau 48.57 peratus adalah pengundi lelaki dan baki 254,666 atau 51.43 peratus, wanita.

Ini adalah pilihan raya besar pertama yang diadakan semasa pandemik Covid-19, rentetan empat ADUN menarik sokongan Datuk Seri Sulaiman Md Ali sebagai ketua menteri.

Empat mereka ialah Datuk Seri Idris Haron (bekas ADUN Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (Pantai Kundor), Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu).

Kedua-dua Nor Azman dan Idris adalah berasal dari Umno sendiri. Akibatnya mereka berdua dipecat serta merta pada hari yang sama.

Sebelum pengumuman 4 Oktober lalu, khabar angin mengatakan keempat-empat ADUN itu telah bertemu dengan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang membawa kepada Ketua Barisan Nasional Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh menyalahkan gabungan itu atas keruntuhan kerajaan negeri.

Kronologi politik menuju ke pilihan raya

Sebelum pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN), kerajaan negeri Perikatan Nasional menguasai 17 daripada 28 kerusi DUN.

Pada 4 Oktober, Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam mengumumkan bahawa sidang DUN Melaka ke-14 telah dibubarkan, yang telah diwartakan secara rasmi pada 5 Oktober.

Ini menyebabkan Majlis Presiden PH mengeluarkan kenyataan membidas TYT Ali atas kesilapannya di mana sepatutnya, beliau perlu bertemu dengan 15 penggubal undang-undang sebelum membuat keputusan.

Pada 6 November, Anwar kemudian mengumumkan bahawa kedua-dua Idris dan Nor Azman Hassan akan bertanding di bawah PH.

Idris, yang juga bekas ketua menteri Melaka dan ADUN Sungai Udang, akan bertanding di kerusi DUN Asahan.

Bagi Nor Azman, beliau akan mempertahankan kerusi DUN Pantai Kundor yang berada di bawah Amanah.

Parti komponen PH, DAP, sebelum pengumuman oleh Anwar, telah mengulangi pendirian mereka menentang gabungan itu dalam menyokong mana-mana “pengkhianat” ini dalam pilihan raya negeri.

Bagaimanapun, setiausaha jawatankuasa penganjur kebangsaan DAP, Anthony Loke mendedahkan bahawa partinya akur dengan kehendak majoriti untuk meletakkan kedua-dua tokoh kontroversi itu sebagai calaon gabungan PH dalam pilihan raya negeri.

Pilihanraya Melaka|Kempen Berbaki Beberapa Jam Sebelum Hari Pengundian
Bendera BN, PN dan PH di Merlimau, Melaka, 18 November 2021. ― Gambar oleh Shafwan Zaidon

Tiga pakatan terlibat dalam pertempuran sulung

Pilihan raya negeri Melaka juga merupakan kali pertama tiga gabungan politik utama negara – BN, PH, dan PN – akan bertanding secara bebas, berkemungkinan besar akan bertanding pada pilihan raya umum ke-15.

Bagi PH pula konsisten dalam menonjolkan kepada pengundi untuk memilih kerajaan yang “bersih”, jika dibandingkan dengan gabungan lain PN dan BN.

Semasa tempoh berkempen, pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin berusaha untuk meletakkan pakatannya di atas dasar moral yang tinggi dengan mengatakan beliau memilih untuk tidak bertindak melulu apabila beliau meletak jawatan sebagai perdana menteri dan bukannya menyeru pilihan raya umum di tengah-tengah pandemik.

Muhyiddin menyalahkan sekutunya menuduh UMNO yang menyebabkan ketidakstabilan di Perak dan di Melaka. Beliau menyatakan boleh bertindak balas di Johor di mana partinya menguasai 11 kerusi di dewan undangan negeri.

Perkara ini disambut oleh veteran UMNO bekas Ahli Parlimen Johor Baru, Tan Sri Shahrir Samad dengan mencabarnya berbuat demikian di Johor.
Namun begitu, mesej PN sepanjang tempoh berkempen adalah untuk memerangi rasuah dan penyalahgunaan kuasa, menjauhkan dirinya daripada skandal yang dicemari Umno.
PH pula mengekalkan Adly Zahari sebagai calon bagi jawatan ketua menteri, manakala BN menamakan Datuk Seri Sulaiman Md Ali sebagai pilihannya dan Perikatan menamakan Datuk Mas Ermieyati Samsudin sebagai calonnya.

Berkempen di bawah norma baru

Pada 24 Oktober, Kementerian Kesihatan mengumumkan larangan semua perhimpunan politik dan acara sosial yang dikaitkan dengan pilihan raya dari 25 Oktober hingga 27 November. Beliau merujuk
Kepada Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, yang juga dikenali sebagai Akta 342, untuk larangan itu dan tersenaraikan di bawah Fasa Empat Pelan Pemulihan Nasional (NRP).

Selaras dengan larangan itu, pada 8 November, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengeluarkan senarai dos-and-dons untuk berkempen politik di dun Melaka, di mana aktiviti larangan kini termasuk walkabout dan ceramah.

SPR juga telah menubuhkan 28 pasukan unit penguat kuasa kempen pilihan raya bagi memantau semua aktiviti calon ketika berkempen agar tiada sesiapa pun yang dikesan melanggar SOP yang ditetapkan.

SOP khas ini akan dilaksanakan dengan ketat pada semua proses perjalanan pilihan raya iaitu taklimat petugas, proses cetakan dan semakan kertas undi, pengeluaran dan pengiraan kertas undi pos, semakan isi peti undi, di sepanjang tempoh berkempen, hari mengundi dan penjumlahan rasmi undi.

Gabungan parti yang bertanding menyatakan larangan itu akan mengurangkan keupayaan mereka untuk melibatkan diri dengan pengundi dan seterusnya meraih undi.
Kempen pilihan raya kali ini kebanyakannya dilakukan secara dalam talian dengan semua parti politik dan calon menganjurkan rancangan bual bicara dalam talian, menyiarkan kemas kini harian video pendek dan mesej untuk melibatkan diri dengan pengundi. Namun masih terdapat juga beberapa calon atau penganjur didenda kerana melanggar sekatan ini.

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Sivamurugan Pandian, berkata pengundi Melaka perlu rasional, praktikal dan tidak emosional dalam memastikan sesiapa saja yang dipilih mampu mewakili suara mereka dengan berkesan.

“Kita tidak mahu episod sebelum ini berulang. Apa yang diperlukan ialah kestabilan dan bagaimana agenda rakyat itu diberikan keutamaan, ketika negara masih berdepan pandemik COVID-19.

“Walaupun pelbagai isu berlegar di Melaka, akhirnya pengundi harus bijak dalam membuat pilihan supaya tidak menjejaskan kredibiliti kerajaan dipilih dan melalui proses pemulihan yang lancar serta tersusun,” katanya.

Beliau turut mengakui PRN Melaka adalah eksperimen buat parti yang bertanding seperti bagaimana pemilihan calon dan isu yang dibawa boleh memberi gambaran apa yang bakal berlaku ketika PRU-15.

“Pengundian di Melaka esok akan memberi cerminan bagaimana pilihan raya di peringkat Persekutuan kelak. Jadi, pengundi Melaka kena bijak memilih,” katanya.

Dalam masa sama, penganalisis politik dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod berpendapat, PRN Melaka akan menjadi medan ujian bagi melihat corak pemilihan pengundi dan hala tuju bagi setiap parti yang bertanding, termasuk dalam menentukan sentimen pengundi pada PRU-15 nanti.

Melaka memilih 20/11/2021!

Sumber: Bernama, MalayMail, BeritaHarian

Dapatkan hebahan pantas dan mudah hanya join di group Telegram utusankini.com klik di sini