Pinda Akta untuk bebaskan SPRM, Idea desak Putrajaya

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) menggesa pindaan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjadikan pembasmi rasuah sebagai agensi penguatkuasaan bebas.

Ketua Pegawai Eksekutif Ideas Tricia Yeoh berkata pindaan itu penting bagi memastikan SPRM memiliki autonomi untuk beroperasi secara bebas, bebas daripada campur tangan badan eksekutif.

“SPRM perlu melaporkan kepada Parlimen dan bukannya kepada Jabatan Perdana Menteri,” katanya.

“Sekiranya Akta itu dipinda, SPRM perlu diberi kuasa untuk mengambil dan memecat kakitangannya sendiri. Masalah sekarang ada pegawai yang dilantik oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tidak bebas,” dedahnya.

Tricia berkata, pembaharuan sedemikian tidak seharusnya terhad kepada SPRM, dengan menyatakan pengasingan kuasa juga diperlukan antara Peguam Negara dan Pendakwa Raya.

“Memandangkan SPRM tidak mempunyai kuasa untuk mensabikkan kesalahan, Jabatan Peguam Negara mempunyai kata putus. Dari segi pelantikan pesuruhjaya SPRM, perlu ada jawatankuasa khas seperti jawatankuasa pilihan parlimen yang boleh memastikan pelantikan itu dilakukan dengan lebih baik. secara bebas,” tambahnya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Dasar dan Hal Ehwal Ekonomi Malaysia (Peace) Dr Zokhri Idris mengulangi petunjuk daripada Transparency International-Malaysia (TI-M) mengenai SPRM.

“Selama ini, SPRM diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri. Kalau boleh kita letak di bawah Parlimen, imej atau reputasi SPRM boleh dinaikkan kerana ia tidak tertakluk kepada mana-mana individu atau jabatan, sebaliknya bertanggungjawab kepada Parlimen. ,” dia mencadangkan.

Dr Zokhri membangkitkan persepsi orang ramai sama ada terdapat pendakwaan terpilih terhadap individu tertentu mengikut arahan beberapa tokoh atau sama ada ia bergantung kepada kesahihan setiap kes.

“Sama ada SPRM memutuskan untuk mendakwa seseorang atau tidak, perlu ada justifikasi. Barulah keyakinan rakyat boleh diperolehi. Justeru, saya rasa penting untuk SPRM membuat prosedur atau justifikasi,” tegasnya.

Dr Zokhri juga menekankan tentang keperluan ahli lembaga SPRM mempertimbangkan masyarakat sivil lain seperti Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme (C4) dan TI-M untuk melibatkan lebih ramai rakyat dalam memantau ahli lembaga SPRM. “Walaupun di bawah kerajaan, kita tidak mahu ia hanya dianggotai oleh penjawat kerajaan sahaja. Sebaliknya biarlah ada penyertaan sivik daripada rakyat. Seperkara lagi kalau kita lihat ahli lembaga SPRM, mereka adalah mereka. yang sudah mempunyai jawatan atau gelaran dalam kerajaan dan bekas kakitangan kerajaan,” katanya.

Menyedari bahawa tidak begitu ramai masyarakat sivil mahupun penggubal dasar dalam suruhanjaya itu, Dr Zokhri melahirkan harapannya untuk lebih banyak variasi serta perwakilan jantina dan kaum.

“Ini adalah perkara yang boleh memberi rakyat persepsi baharu yang mana SPRM dinamik dan bukan hanya terdiri daripada Datuk atau Tan Sri sahaja kerana ia menjadi lebih inklusif.”


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *