Pindaan Akta Hak Cipta akan membolehkan artis Malaysia dibayar royalti secara berterusan – PM

Kongsikan Artikel ini

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada majlis penutup acara Ekspresi@Finas yang berlangsung di Kompleks Studio Merdeka, di sini, hari ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semasa majlis penutup bagi acara yang diadakan di Kompleks Studio Merdeka, di sini, hari ini. Sumber SinarDaily
 
AMPANG – Perdana Menteri Sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata isu royalti filem yang sudah lama berlarutan serta isu lain yang dibangkitkan artis Malaysia akan dikaji semula sekiranya Barisan Nasional (BN) diberi peluang untuk terus memerintah selepas Pilihan Raya Umum ke-1
5 (PRU15). PRU15) seperti lapor SinarDaily.

 

pramlee

 

Memetik sumber itu lagi, PM berkata perbincangan telah diadakan mengenai keperluan penggubalan undang-undang berkaitan industri hiburan untuk kesejahteraan artis.

Pindaan kepada Akta Hak Cipta mesti dibuat bagi mereka yang berada dalam industri perfileman untuk terus dibayar royalti untuk penggunaan berterusan karya mereka yang disiarkan di televisyen.

Beliau juga berkata terdapat keperluan untuk melihat manfaat bintang filem tua yang bergelut sambil menambah bahawa jika mereka mendapat royalti secara berterusan, mereka akan mampu untuk menjalani kehidupan yang selesa.

Memetik Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, Ismail Sabri berkata ikon filem itu dan keluarganya bergelut kerana tidak mendapat sebarang royalti walaupun filem bekas itu telah berulang kali ditayangkan di televisyen.

“Saya harap perkara itu akan dikaji semula demi kepentingan artis Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penutup Program Eksplorasi Komuniti Kreatif Keluarga Malaysia  di Kompleks Studio Merdeka, di sini, hari ini.

Tambahnya, isu yang disuarakan artis di negara ini akan dipertimbangkan sekiranya BN diberi peluang untuk terus menjadi kerajaan selepas PRU15.

“Jika kita diberi peluang untuk terus mentadbir, isu berkaitan artis Malaysia seperti akta (pindaan undang-undang) atau cukai hiburan akan dipertimbangkan,” katanya.

Dilaporkan pada 1 Jun lalu, anak angkat Allahyarham P. Ramlee, Sazali, melahirkan kebimbangannya terhadap kontrak royalti lagu bapanya daripada Perlindungan Hak Cipta Pengarang Muzik (MACP) yang akan tamat tahun depan.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *