PM Anwar mahu keyakinan pelabur asing dipulihkan dalam kalangan komuniti perniagaan

Kongsikan Artikel ini

Anwar Ibrahim - Foto Bernama

Anwar Ibrahim – Foto Bernama

PUTRAJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau tidak berminat untuk memegang portfolio kewangan tetapi terpaksa mengambil pendekatan untuk memulihkan keyakinan terhadap ekonomi serta komuniti perniagaan dan pelabur asing.

“Saya rasa untuk peringkat awal ini, biar saya teruskan (menjadi Menteri Kewangan),” katanya sambil menambah bahawa tugasnya di kementerian akan dibantu oleh pasukan hebat yang terdiri daripada ketua setiausaha Perbendaharaan, penjawat awam serta penasihat yang akan tidak menjadi beban kepada kewangan kerajaan,” katanya.

Beliau berkata perkara yang melibatkan Kementerian Kewangan akan dibantu oleh beberapa penasihat, diketuai oleh penasihat Petronas Tan Sri Mohd Hassan Marican, yang kesemuanya akan berada di atas kapal tanpa imbuhan.

Perdana Menteri berkata demikian pada sidang media ketika mengumumkan barisan kabinet Kerajaan Perpaduan di sini hari ini.

Pada 25 Nov, Anwar dilaporkan berkata beliau tidak akan mempertimbangkan untuk memegang portfolio kewangan tetapi bagaimanapun akan melihat segala kemungkinan sebelum membuat keputusan muktamad mengenainya.

Ditanya mengenai penjimatan yang boleh dibuat dengan memiliki kabinet yang lebih kecil, Anwar berkata ia boleh dilakukan jika pembaziran dielakkan dan perbelanjaan yang tidak perlu dikurangkan, sambil menambah pendekatan ini akan dimulakan oleh Pejabat Perdana Menteri. – BERNAMA

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *