PM mencabar kontinjen Malaysia untuk menggondol emas Olimpik pertama di Paris 2024

Kongsikan Artikel ini


Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim melemparkan cabaran kepada atlet Malaysia untuk mencipta sejarah dengan memenangi pingat emas Olimpik pertama negara pada Sukan Paris 2024.

Beliau berkata ini bukan misi mustahil sekiranya semua pihak termasuk Kementerian Belia dan Sukan, badan-badan sukan persatuan dan atlet memainkan peranan masing-masing dan memberikan yang terbaik.

“Saya mahu kami mencapai sekurang-kurangnya satu pingat emas pada Sukan Olimpik akan datang.

“Ini adalah cabaran saya kepada Menteri (Belia dan Sukan) Hannah Yeoh dan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria,” katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Sukan Negara (ASN) 2021 yang berlangsung di Peringkat Kebangsaan. Dewan Jamuan Majlis Sukan (MSN) di Bukit Jalil, di sini, hari ini.

Selain Yeoh dan Mohamad Norza, Timbalan Menteri Belia dan Sukan Adam Adli Abd Halim dan ketua-ketua persatuan sukan kebangsaan turut hadir pada majlis itu.

Mengulas lanjut, Anwar berkata walaupun atlet mesti terbuka dan menerima sebarang keputusan yang dibuat semasa pertandingan, apa yang perlu diterapkan dalam diri mereka ialah mereka mesti sentiasa berusaha untuk melakukan yang terbaik.

Perdana Menteri berkata perlu juga ditekankan kepada atlet bahawa tiada kompromi untuk bekerja keras dalam latihan.

“Kita mesti cuba beri segala-galanya, buat yang terbaik… selebihnya serahkan kepada Tuhan dan terima keputusan secara terbuka,” katanya.

Mohamad Norza ialah pengerusi Jawatankuasa Pemantauan Program Emas Paris 2024, yang telah ditubuhkan untuk menjejaki pelaksanaan dan keberkesanan program tersebut.

Program Emas Paris 2024 adalah sebahagian daripada Program Podium MSN sedia ada yang dibahagikan kepada dua kumpulan atlet, iaitu mereka yang layak dan mereka yang berpotensi untuk menyampaikan pingat emas. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *