PRU15: SPR perlu penambahbaikan, elak aktiviti pembelian undi

Kongsikan Artikel ini

ALOR SETAR – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diminta melakukan penambahbaikan menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) yang dilabel sebagai “ibu kepada segala pilihan raya” termasuk pemantauan ketat semasa proses pengundian seperti lapor sinardaily.

Ini, kata timbalan pengerusi Gerakan Tanah Air (GTA), Datuk Seri Mukhriz Mahathir, bagi mengelak insiden pembelian undi yang sentiasa dibangkitkan dalam pilihan raya umum dan negeri sebelum ini daripada berulang.

Keadaan itu disifatkan sebagai kritikal dan harus dibendung lebih awal dengan menetapkan prosedur operasi standard (SOP) atau peraturan baharu yang lebih ketat.

“Saya harap SPR ada SOP yang lebih ketat dan antaranya harus bagaimana susunan semasa pilihan raya sekiranya hujan lebat atau banjir.

“Kami tahu terdapat banyak laporan pembelian undi yang pernah saya dan Tun Dr Mahathir Mohamad bangkitkan sebelum ini,” katanya pada Isnin.

Mukhriz berkata antara cadangan itu termasuk melarang pengundi membawa telefon pintar mereka ke pusat pengundian.

“Tidak sukar untuk dilaksanakan, SPR boleh menyediakan kotak yang akan dipantau Jabatan Relawan Malaysia (Rela) untuk pengundi meletakkan peranti mereka sebelum memasuki pusat mengundi.

“Selepas kertas mengundi dimasukkan ke dalam peti undi, barulah pengundi dibenarkan mengambil telefon pintar mereka.

“Sebelum ini terdapat dakwaan bahawa pengundi akan menerima RM200 selepas tiba di pusat mengundi dan jika mereka menunjukkan bukti mengundi parti tertentu, mereka akan mendapat RM100 lagi,” katanya.

Beliau berkata kerana “umpan” yang kecil, rakyat akan menderita selama lima tahun sebelum pilihan raya diadakan semula.

“Cukuplah, SPR perlu tegas untuk mengatasi isu ini.

“Masalah lain seperti pelantikan pengerusi SPR oleh Perdana Menteri di bawah Jabatan Perdana Menteri perlu diletakkan di bawah Parlimen,” katanya.

Presiden Pejuang itu berkata gerakan membanteras rasuah pada PRU15 perlu diberi perhatian.

“Penting untuk kita meningkatkan kesedaran tentang kepentingan PRU15 yang dikatakan ibu kepada semua pilihan raya bermakna kita tidak lagi membayangkan masih dibelenggu isu kleptokrasi.

“Rakyat mesti faham kepentingan mengundi, keadaan cuaca tidak dapat dipastikan, namun jika hujan atau banjir, peratusan keluar mengundi sudah pasti akan lebih rendah dan ia memberi lebih banyak kelebihan kepada Barisan Nasional (BN). ” katanya.

Justeru, Mukhriz berkata beliau berharap dengan keputusan PRU15 ini akan wujud kerajaan yang stabil dan negara akan ditadbir oleh kerajaan yang telah diberi mandat yang selesa.

“Kerajaan yang memenangi PRU14 hanya mempunyai kestabilan selama 22 bulan dan selepas Mac 2020 sehingga hari ini negara tidak stabil.

“Kerajaan tidak boleh melaksanakan tugasnya. Ia tidak dapat menggunakan sepenuhnya mandat yang diberikan oleh rakyat untuk kebaikan. Satu penggal itu membuang masa dan parti-parti bergaduh sesama sendiri sehingga darurat berlaku. diisytiharkan,” katanya.

Penyandangnya Ahli Parlimen Jerlun berharap RUU Anti Lompat Parti yang diluluskan akan membantu menstabilkan kerajaan dan menghalang wakil rakyat daripada melompat parti.

Mukhriz berkata PRU15 adalah peluang terakhir untuk rakyat memperbetulkan keadaan di negara ini.

“Saya harap rakyat sedar perkara ini dan tidak mengambil mudah proses pilihan raya. Pilihlah calon yang terbaik untuk membela rakyat yang berdepan pelbagai masalah.

“Kita mahu kerajaan yang benar-benar akan mengatasi isu itu, bukan mencipta isu lain untuk rakyat,” katanya.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *