Ramai yang tertipu dengan skim tabung kootu ‘Saving Sapiza’

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Lebih 1,000 orang dipercayai kerugian jutaan ringgit selepas menjadi mangsa skim tabung kootu dikenali sebagai ‘Saving Sapiza’

Mangsa pemilik restoran dikenali sebagai Wati, 39, mendakwa dia dan tiga adiknya mengalami kerugian RM70,000 selepas menyedari ditipu individu yang menguruskan dana kootu itu.

“Saya telah melabur RM7,000 dalam dana kootu sejak Mac tahun lepas untuk kos perubatan anak lelaki saya berusia lima tahun, yang mengalami kecacatan fizikal (spina bifida),” katanya dalam sidang media di Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (Malaysian International Humanitarian Organization). MHO) di sini hari ini.

Wati berkata, mangsa dijanjikan pulangan 10 hingga 60 peratus daripada dana itu

“Dana kootu ini nampaknya menyediakan beberapa pakej serta tarikh pulangan modal dan keuntungan,” katanya.

Wati berkata, selain seorang wanita yang digelar ‘ibu kutu’, (ibu tabung kootu) terdapat beberapa individu lain yang bertindak sebagai pentadbir membantu menjalankan skim tabung kootu itu.

“Kami rasa tertipu apabila tidak menerima kembali wang seperti yang dijanjikan sejak November tahun lalu,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung MHO Datuk Hishamuddin Hashim berkata kebanyakan mangsa penipuan kootu adalah dari Johor.

“Seramai 60 mangsa tampil membuat aduan kepada MHO, di mana 30 daripadanya telah membuat laporan polis,” katanya.

Hishamuddin berkata mangsa termasuk ustaz, penjawat awam, kakitangan swasta dan anggota polis, dengan kerugian antara RM10,000 hingga RM200,000.

“Mangsa tertipu dengan skim itu kerana ia menawarkan bayaran tambahan, iaitu pada kadar yang tidak pernah ditawarkan oleh mana-mana institusi kewangan dan pelaburan yang sah,” katanya.

Beliau difahamkan penganjur skim yang dikenali sebagai ‘ibu kutu’ itu ditahan bersama tujuh ejennya oleh Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman untuk siasatan lanjut.

Hishamuddin bimbang ‘ibu kutu’ itu dan ejennya akan diserahkan kepada agensi lain yang berkaitan iaitu Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk menjalankan siasatan.

“Kami khuatir SSM melalui Pusat Anti Jenayah Kewangan Kebangsaan (NFCC) hanya akan mendakwa mereka di bawah akta larangan dengan hukuman maksimum RM500,000 atau penjara sahaja,” katanya.

Beliau berkata MHO berharap individu itu dikenakan tindakan tegas mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kootu 1971 (Akta 28) dan Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

“Kedua-dua akta itu mengenakan hukuman lebih berat jika mereka didapati bersalah,” katanya.

Beliau menyeru semua mangsa skim itu di seluruh negara tampil membuat laporan polis.

“Ramai mangsa takut untuk membuat laporan kerana diugut ejen mengatakan wang mereka akan hilang jika membuat laporan polis.

“Kami berharap individu terbabit dikenakan tindakan tegas mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kootu 1971 (Akta 28) dan Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” tegasnya.

Presiden Pertubuhan Prihatin Jenayah Komuniti Malaysia (MCCC) Tan Sri Musa Hassan berkata kerjasama erat antara semua agensi perlu diwujudkan supaya pihak berkuasa dapat menjalankan tugas mereka dengan pantas untuk memerangi skim penipuan.

“Pihak berkuasa perlu bertindak tegas dan cepat kerana mangsa juga mahu mereka yang terlibat dalam skim penipuan itu menerima hukuman berat,” katanya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *