Rang undang-undang anti-stalking: Penambahbaikan untuk memastikan semua aspek perundangan dilindungi

Kongsikan Artikel ini


PUTRAJAYA – Penambahbaikan draf dua rang undang-undang berkaitan jenayah mengintai dicadangkan bagi memastikan penekanan diberikan kepada liputan holistik kesalahan membabitkan semua aspek perundangan, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Ramkarpal Singh.

Beliau berkata penambahbaikan itu adalah hasil daripada sesi penglibatan dengan pihak berkepentingan seperti Jabatan Peguam Negara, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang Jabatan Perdana Menteri, Pertubuhan Bantuan Wanita dan Badan Peguam Malaysia untuk mengkaji semula peruntukan dua rang undang-undang itu.

Dua rang undang-undang itu ialah Kanun Keseksaan (Pindaan) (No. 2) 2022 dan Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) (No.2) 2022.

Kedua-dua rang undang-undang itu dibentangkan untuk bacaan pertama di Dewan Rakyat pada 4 Ogos 2022, bacaan kedua dan ketiga pada 3 Okt 2022 dan telah diluluskan, tetapi berikutan pembubaran Parlimen pada 10 Okt tahun lepas, rang undang-undang itu tidak dapat dibentangkan di Dewan Negara pada sesi Parlimen yang sama.

Ramkarpal berkata rang undang-undang itu perlu dibentangkan semula pada persidangan Dewan Rakyat akan datang.

Beliau berkata memorandum oleh Menteri Kabinet mengenai rang undang-undang itu akan dibentangkan kepada Menteri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said tidak lama lagi.

Tertakluk kepada kelulusan Menteri Kabinet, kedua-dua rang undang-undang itu akan dibentangkan semula di Dewan Rakyat pada sidang Parlimen akan datang. Pada 24 Jan 2019, kerajaan mencadangkan tindakan mengintai atau mengintai harus diklasifikasikan sebagai perbuatan jenayah kerana boleh menyebabkan mangsa khususnya wanita berasa terancam dan tidak selamat.

Cadangan untuk menjadikan mengintai sebagai jenayah telah dikemukakan pada 2019 dengan penubuhan Jawatankuasa Anti-Stalking. – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *