Rantau Panjang diserbu untuk jualan selepas banjir

Kongsikan Artikel ini

RANTAU PANJANG – Segelintir peniaga di sini mula menjual barangan mereka pada harga jauh lebih rendah daripada biasa selepas kedai mereka dinaiki air awal minggu lalu.

Tinjauan Bernama di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) di Rantau Panjang mendapati jualan itu terutama peniaga permaidani dan perabot mendapat sambutan ramai, dengan ramai orang melayari tawaran murah di situ.

Pemilik kedai permaidani dan perabot, Halimuddin Musa, 56, berkata, dia memutuskan untuk mengadakan jualan bagi memulihkan kerugian akibat banjir Ahad lalu.

Katanya, walaupun barang itu ditenggelami air ketika banjir, ia masih dalam keadaan baik, berkualiti dan boleh digunakan.

“Daripada membuangnya, saya memutuskan untuk menjualnya mulai semalam.

“Barang-barang di kedai ini dijual pada harga murah, ada yang serendah RM10. Ada juga yang harga asalnya RM70, tetapi akibat banjir, kami jual hanya RM25,” katanya kepada Bernama.

Halimuddin berkata, banjir meningkat sehingga 1.5 meter (m) di Rantau Panjang, menyebabkan peniaga di bandar itu tidak berniaga sehingga surut semalam, sambil menambah beliau masih belum membuat anggaran kerugian.

Sementara itu, tukang gunting rambut Azhari Muhamad, 40, yang dikesan membeli-belah di situ pada hari itu berkongsi bahawa dia memandu hampir sejam dari Kota Bharu untuk mengambil kesempatan daripada jualan itu.

“Jualan itu seolah-olah sudah menjadi adat setiap kali pekan ini dilanda banjir, harganya jauh lebih murah dan barangan masih dalam keadaan baik.

Rakan pembeli Azmi Ismail, 52, seorang peniaga dari Pasir Mas, bersetuju berkata ia berbaloi untuk membeli barangan jualan.

“Walaupun barang itu ditenggelami air, ia masih dalam keadaan baik. Harga asal agak tinggi. Jadi pada kesempatan ini, saya dapat membeli barang dengan harga yang jauh lebih murah,” katanya sambil menambah dia telah menganggarkan RM100 untuk membeli tikar yang dijual.

Sementara itu, semakan Bernama di zon bebas cukai Rantau Panjang mendapati hanya segelintir peniaga yang membuka perniagaan manakala sebahagian besar kedai lain masih ditutup. – BERNAMA

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *