Masih keliru sebab digantung – Shahril

Kongsikan Artikel ini

SHAH ALAM – Bekas ketua penerangan Umno Shahril Hamdan hairan dengan penggantungan parti kerana mendakwa tidak pernah dipanggil oleh lembaga disiplin parti mahupun menerima sebarang surat berhubung sebarang salah laku.

Menerusi video yang dimuat naik di akaun media sosialnya hari ini berkata beliau tidak tahu mengapa parti itu mengambil keputusan menggantungnya selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno, malam tadi.

“Saya diberitahu untuk merayu tetapi bagaimana saya harus berbuat demikian sedangkan prosedur asal tidak diikuti dengan sewajarnya.

“Mungkin mereka lebih suka kita u-turn, diam dan patuh serta memohon maaf atas pendapat dan pendirian saya yang saya rasa untuk kepentingan parti, tetapi maaf saya tidak boleh memohon maaf atas perkara itu.

“Ya saya ingin dipanggil pejuang, saya mahu menjadi pejuang tetapi akhirnya saya hanya manusia sukar untuk saya menerima keputusan ini, kerana saya telah berjuang untuk parti ini tetapi akhirnya ini itulah yang berlaku,” katanya dalam video itu.

Shahril berkata keputusan yang dibuat oleh pucuk pimpinan untuk menggantungnya mungkin disebabkan peletakan jawatannya sebagai ketua penerangan dan tuntutannya agar Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bertanggungjawab selepas prestasi teruk parti itu dan kerugian pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15). ).

“Saya juga membuat video mencadangkan perubahan yang sepatutnya berlaku dalam Umno termasuk mewujudkan jabatan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) dalam parti.

“Tetapi tidak mengapa dan saya rasa kita boleh menjangkakan sebab atau motif utama mengapa saya digantung tugas, ini adalah politik,” kata Shahril.

Katanya, dia masih menyayangi parti dan rakan serta persahabatan yang dibinanya selama ini berkhidmat untuk parti.

“Umno dan ahlinya telah banyak mengajar saya sepanjang perjalanan saya,

“Saya matang dalam parti, tetapi tiba-tiba saya diperlakukan begini. Ia bukan sesuatu yang mudah untuk saya hadam tetapi ia adalah kehidupan.

“Saya masih menyayangi ahli Umno, rakan-rakan yang telah menjalin persahabatan, terima kasih banyak-banyak kepada mereka yang memberi sokongan dan motivasi kepada saya,” katanya.

Shahril berkata walaupun apa yang telah berlaku, masih terlalu awal untuk dia membuat keputusan mengenai langkah seterusnya.

“Ini tidak akan mematahkan semangat saya, saya masih bersemangat untuk menyumbang kepada pembangunan negara pada masa hadapan,” jelasnya.

Shahril adalah antara 42 ahli Umno yang digantung kerja selama enam tahun selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno malam tadi.

Antara yang digantung ialah Bendahari Agung Barisan Nasional Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Sementara bekas Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin dan bekas ketua Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar dipecat dalam usaha membersihkan ‘pengkhianat’ parti itu.


Sumber dipetik:  sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *