Razman memohon maaf secara terbuka kepada Anwar atas fitnah LGBTQ

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Pesuruhjaya Pas Perak Razman Zakaria memohon maaf kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung ucapan berbaur fitnah ketika berkempen menjelang pilihan raya umum ke-15 November lalu.

Di Mahkamah Tinggi Taiping di mana beliau akan menghadapi saman fitnah yang difailkan oleh Anwar hari ini, Razman membaca kenyataan permohonan maaf secara terbuka kerana mendakwa Anwar berhasrat mempromosikan kepentingan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBTQ) jika Pakatan Harapan (PH) menang. pilihan raya dan beliau menjadi Perdana Menteri.

Beliau membaca kenyataan permohonan maaf itu secara terbuka di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Noor Ruwena Md Nurdin, menyatakan ucapan yang dibuatnya pada 6 Nov tahun lepas telah menyinggung perasaan dan memfitnah ahli parlimen Tambun itu.

“Ungkapan saya secara moral telah mencemarkan reputasi baik Anwar dan menyebabkan dia malu dan tertekan.

“Saya mengambil kesempatan ini untuk menarik balik semua tuduhan fitnah yang dilemparkan kepadanya,” katanya.

Razman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gunong Semanggol, mengaku kesal dan berjanji tidak akan mengulangi ungkapan itu dalam apa jua bentuk dan cara pada masa hadapan.

Mahkamah kemudian merekodkan penyelesaian yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak selepas mendengar kenyataannya.

Dalam prosiding itu, Anwar diwakili peguam Datuk SN Nair, Jaden Phoon Wai Ken dan Wong Guo Jin manakala Razman diwakili peguam Datuk Naran Singh.

Nair, ketika dihubungi media, telah mengesahkan perkara itu dan berkata anak guamnya telah menerima permohonan maaf itu.

Pada 5 Dis, Anwar, sebagai plaintif, memfailkan saman dengan menamakan Razman sebagai defendan tunggal.

Dalam tuntutan kenyataan itu, Anwar berkata defendan bercakap mengenai perkara itu semasa kempen Pilihan Raya Umum ke-15 di pasar malam Tebuk Pancur pada 6 Nov tahun lepas.

Beliau berkata ucapan itu disiarkan secara langsung di akaun Facebook defendan, yang mendapat lebih 94,400 tontonan, lebih 5,100 reaksi, 429 perkongsian dan lebih 2,600 komen sehingga Januari lalu.

Menurut Presiden PKR itu, siaran langsung video Facebook itu kemudiannya diterbitkan dalam artikel portal berita bertarikh 6 Nov, 2022, dalam bahasa Melayu dan Inggeris.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *