Ronaldo cipta sejarah pentas Piala Dunia

Kongsikan Artikel ini


DOHA – Tumpuan kapten pasukan Portugal, Cristiano Ronaldo tidak terjejas dengan kemelut lua­ran selepas membantu pasukan itu memulakan kempen Piala Dunia 2022 dengan ­menewaskan Ghana 3-2 pada aksi Kumpulan H awal pagi semalam.

Lebih menarik, Ronaldo turut mencipta sejarah tersendiri selepas menjadi pemain pertama meledak jaringan pada lima sai­ngan Piala Dunia yang berbeza selepas menjaringkan satu gol pada perlawanan di Stadium 974 itu.

Kata Ronaldo, fokus utamanya ketika ini adalah untuk membantu pasukan menjuarai trofi Piala Dunia buat kali pertama dalam sejarah dan apa yang berlaku di luar padang tidak menjejaskan mentalitinya ketika ini.

“Ini adalah detik yang saya nantikan kerana tiada lagi dalam sejarah seorang pemain boleh menjaringkan gol dalam lima edisi Piala Dunia. Lebih manis, pasukan berjaya melakar kemenangan dan itulah perkara yang paling penting,” katanya.

Sebagai rekod, Ronaldo te­lah mencetuskan kontroversi sebelum ini selepas mendedahkan secara terbuka tidak selesa dengan pengurusan kelab Manchester United sebelum ‘dipecat’ secara rasmi awal minggu ini.

Sementara itu, pengendali Portugal, Fernando Santos percaya pemain berusia 37 tahun itu masih berada pada tahap terbaik untuk membimbing rakan-rakan sepasukan mencapai sasaran yang ditetapkan memburu kejuaraan kali ini.

“Ronaldo adalah legenda Portugal walau apapun yang berlaku kerana dia seorang pemain yang mencipta fenomena tersendiri. Apa yang pasti, dia akan terus menjadi tulang belakang pasukan untuk kempen Piala Dunia kali ini,” katanya. – AGENSI

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *