Rozman tak pernah isytihar ayah, abang ada saham dalam LLPM – Saksi

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Mahkamah Sesyen di sini hari ini diberitahu Datuk Rozman Isli tidak pernah mengisytiharkan kepentingan bapa dan adik lelakinya sebagai pemegang saham dalam Labuan Liberty Port Management Sdn Bhd (LLPM).

Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Pelaburan Lembaga Pelabuhan Labuan (LPL), Hida Jerman, 53, berkata sekiranya ada pengisytiharan sedemikian, dia akan memasukkan nama bapa Rozman, Isli Siput dan adiknya, Tony Noolan dalam minit perkembangan LPL dan Mesyuarat Jawatankuasa Pelaburan bertarikh 20 Nov 2017.

Saksi pendakwaan ke-19 itu berkata Rozman telah memaklumkan bahawa LLPM adalah syarikat tempatan yang menjadi kebanggaan Labuan, dan ia mempunyai pengurusan terbaik yang giat melaksanakan program tanggungjawab sosial korporat (CSR).

“Datuk Rozman juga menyatakan bahawa LP Multi Terminal Sdn Bhd adalah syarikat yang paling berpotensi berbanding LLPM dan Bintulu Port Sdn Bhd. Bagaimanapun, beliau berpendapat bahawa syarikat (LP Multi) dan LLPM perlu dipanggil untuk membentangkan cadangan penuh mereka dan beri taklimat kepada jawatankuasa (pembangunan dan pelaburan),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membaca keterangan saksinya pada perbicaraan kes bekas ahli parlimen Labuan itu yang menghadapi pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah iaitu kontrak pekerjaan sebagai pengendali Pelabuhan Liberty Labuan untuk LLPM, di mana beliau ayah dan adik lelaki mempunyai minat.

Menurut Hida, selepas ahli mesyuarat berbincang dan menyuarakan pendapat masing-masing, mereka bersetuju agar LLPM dan LP Multi dipanggil untuk memberi taklimat kepada jawatankuasa tersebut yang berlangsung di Hotel Hilton Sentral Kuala Lumpur pada 11 Dis 2017.

“Apabila mesyuarat bersetuju dan keputusan dibuat, Datuk Rozman tidak mengisytiharkan kepentingannya dalam LLPM, malah beliau hadir sepanjang mesyuarat itu,” kata saksi itu.

Ditanya Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Feisal Mohd Azmi sama ada Rozman pernah menyatakan beliau mempunyai kepentingan dalam LLPM, saksi menjawab: ‘Tidak pernah’.

Sementara itu, saksi bersetuju dengan cadangan peguam Muhammad Rafique Rashid Ali yang mewakili Rozman, bahawa berdasarkan minit semua mesyuarat yang diadakan, ahli politik itu tidak pernah mempengerusikan sebarang mesyuarat.

Rozman, 58, didakwa sebagai pegawai badan awam iaitu timbalan pengerusi Lembaga Pelabuhan Labuan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan suapan itu di Bilik Mesyuarat TKSU, Aras 9, Kementerian Pengangkutan Malaysia, Jalan Tun Hussein , Presint 4, Putrajaya antara 2.30-5.30 petang pada 21 Mac 2018.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda. nilai suapan, atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

Perbicaraan di hadapan Hakim Rozina Ayob bersambung pada 10 Feb. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *