Saarani akan menghadap Sultan Perak hari ini

Kongsikan Artikel ini


Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad - BERNAMA

Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad – BERNAMA

IPOH – Selepas dikurniakan mengadap Sultan Perak Sultan Nazrin Shah pada Rabu untuk memohon perkenan Duli Yang Maha Mulia bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri, Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad telah dipanggil menghadap Sultan Nazrin Shah lagi hari ini.

Saarani berkata, baginda dipanggil menghadap Sultan Perak hari ini ketika ditemui media selepas menghadiri majlis Anugerah Kecemerlangan Pendidikan Islam Perak di sini hari ini.

“Tidak pasti apa tujuan (penonton)… kita perlu tunggu sehingga pihak istana membuat pengumuman,” kata Saarani.

Difahamkan, hadirin hari ini berlangsung sekitar tengah hari di Istana Kinta selepas majlis penganugerahan yang dihadiri Saarani, menurut sumber istana.

Pada hari Rabu, semasa hadirin, Saarani menyampaikan dokumen permohonan pembubaran kepada Sultan Perak, yang menurut Saarani, mengikut peruntukan dalam Perlembagaan Perak.

Saarani berkata, semasa hadirin, baginda juga telah memaklumkan titah Sultan kepada ketua-ketua kerajaan negeri supaya bertindak sewajarnya supaya pilihan raya negeri diadakan serentak dengan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Perak mempunyai 59 kerusi DUN, di mana 25 kerusi di bawah Barisan Nasional, DAP (15), Amanah (lima), Bersatu (empat), Pas (tiga), PKR (tiga), PBM (tiga) dan Bebas (satu). – BERNAMASource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *