Sabalenka memenangi gelaran perseorangan wanita Terbuka Australia selepas thriller terakhir

Kongsikan Artikel ini


MELBOURNE – Pilihan kelima Aryna Sabalenka dari Belarus bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan juara Wimbledon Elena Rybakina untuk memenangi gelaran perseorangan wanita Terbuka Australia pada Sabtu.

Dalam perlawanan akhir yang menggegarkan, Sabalenka mengatasi pilihan ke-22 yang gagah itu 4-6, 6-3, 6-4 untuk mencatat kemenangan Grand Slam pertamanya.

Ia menamatkan kejohanan hebat untuk Sabalenka, 24 tahun, yang tidak pernah kehilangan satu set sebelum perlawanan akhir, dan kini akan berpindah ke No. 2 dalam ranking dunia.

Rybakina berusia 23 tahun dari Kazakhstan tidak dapat menambah gelaran Grand Slam kepada mahkota Wimbledon tahun lalu, tetapi dia masih berada dalam kedudukan 10 teratas dunia buat kali pertama dalam kariernya.

Sabalenka yang penuh emosi rebah di gelanggang selepas merangkul perlawanan epik selama dua jam 28 minit itu sebelum berlari dan meraikannya bersama pasukannya.

“Sukar untuk menjelaskan apa yang saya rasa sekarang,” kata Sabalenka, yang mempunyai 51 pemenang dan 17 ace. “Oh, saya sangat gembira. Sangat gembira. Bangga. Saya tidak tahu bagaimana untuk menerangkan. Cuma yang terbaik — ia adalah hari terbaik dalam hidup saya sekarang.”

Sabalenka menang dalam perlawanan antara dua penyerang berat tetapi tidak sebelum ketakutan besar. Pemain Belarus yang tidak menentu itu kelihatan lebur di bawah cahaya terang dalam perlawanan akhir Grand Slam pertamanya.

Dia bergelut menentang Rybakina, yang kelihatan tidak terganggu dan memenangi lima mata berturut-turut untuk mendapatkan rehat awal pada set pembukaan.

Tetapi Sabalenka bertindak balas terhadap Rybakina yang melakukan servis kuat dengan rehat dalam permainan kelapan, hanya untuk kehilangan servisnya serta-merta, dan dipatahkan melalui kesalahan berganda untuk memburukkan lagi moodnya.

Rybakina menahan keberanian untuk menarik darah pertama dan menjadi pemain pertama memenangi satu set menentang Sabalenka tahun ini.

Sabalenka muncul dalam masalah besar ketika dia bergelut untuk menahan servis pada permainan pembukaan set kedua, tetapi dia menangkis usaha terbaik Rybakina.

Ia seolah-olah mengarang Sabalenka, yang menemui semula pukulan tanahnya yang melepuh untuk kembali menyertai pertandingan itu.

Dia mendapat rehat dan hampir mempunyai cengkaman set dengan mata pecah yang banyak dalam permainan keenam maraton, yang Rybakina terselamat untuk bertahan.

Tetapi tulisan itu berada di dinding dan Sabalenka tidak lama kemudian naik tahap untuk menetapkan pentas untuk set penentuan yang mendebarkan.

Kedua-dua pemain meningkatkan permainan mereka dalam set ketiga hebat sebelum Sabalenka bergerak dengan rehat yang menentukan dalam permainan ketujuh sebelum dengan tenang melakukan servis untuk merangkul gelaran Grand Slam pertamanya.

“Saya akan katakan bahawa tidak ramai gadis boleh memberi saya tekanan. Menentangnya, ia tidak mudah kerana dia mempunyai servis yang hebat dan dia bermain dengan sangat agresif. Bolanya datang dengan sangat berat,” kata Rybakina kepada pemberita.

Sungguh mengecewakan Rybakina yang berusia 23 tahun, tetapi dia membuktikan kejayaannya yang mengejutkan Wimbledon bukanlah kebetulan selepas larian cemerlang di Melbourne membuahkan kemenangan mengagumkan ke atas pilihan utama Iga Swiatek pada pusingan keempat dan juara Terbuka Australia dua kali Victoria Azarenka dalam separuh akhir.

Ahad akan menjadi hari terakhir pertandingan dan diketuai oleh perlawanan akhir lelaki antara juara sembilan kali Novak Djokovic dan pilihan ketiga Stefanos Tsitsipas.

Perlawanan akhir beregu wanita akan dipertandingkan antara pasangan Czech Barbora Krejcikova dan Katerina Siniakova, dan Shuko Aoyama dan Ena Shibahara dari Jepun. – XINHUA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *