Sambutan Thaipusam mengembalikan kemegahan berwarna-warni ke Batu Caves

Kongsikan Artikel ini


Orang ramai mula berkumpul di kuil Batu Caves sejak 7 pagi - gambar oleh Hajar Umira

Orang ramai mula berkumpul di kuil Batu Caves sejak 7 pagi – gambar oleh Hajar Umira

KUALA LUMPUR – Sudah dua tahun masyarakat Hindu merayakan Thaipusam dalam segala kemegahan dan warnanya berikutan penularan wabak Covid 19.

Hari ini, penganut Hindu tidak melepaskan peluang mereka untuk meraikan Dewa Murugan dan menunaikan solat dan ikrar mereka.

Melihat keterujaan yang tergambar di wajah mereka, seolah-olah persekitaran tokong Batu Caves kembali hidup setelah sunyi sejak 2020.

Penganut Hindu dilihat membawa Kavadis di kuil = Gambar oleh Hajar Umira

Penganut Hindu dilihat membawa Kavadis di kuil = Gambar oleh Hajar Umira

Rakan-rakan dan keluarga – sebahagian daripada mereka sudah berada di kuil seawal tujuh pagi dengan berpakaian cerah berwarna-warni dan kelihatan cantik bermandikan cahaya pagi.

Bagi Sharmila Murugaiah, 37, dia sekeluarga datang ke kuil seawal jam 7 pagi dan ia sudah sesak dengan orang ramai.

“Saya keluar dari rumah pada pukul enam pagi dan berjaya mendapatkan tempat letak kereta tetapi ia agak jauh dengan berjalan kaki.

“Sambutan hari ini berjalan dengan baik dan kami semua sangat teruja kerana sudah dua tahun kami tidak berkumpul di kuil Batu Caves,” katanya.

Penganut Hindu membawa persembahan periuk susu di kuil - Gambar oleh wartawan Sinar Daily Hajar Umira

Penganut Hindu membawa persembahan periuk susu di kuil – Gambar oleh wartawan Sinar Daily Hajar Umira

Bagi Logawatthany Tamil Selvan, 37, yang datang jauh dari Negeri Sembilan bersama 12 ahli keluarganya sambutan tahun ini adalah lebih istimewa.

“Kami sudah sampai sejak semalam dan kami sekeluarga tidak pernah ketinggalan menyambut Thaipusam di Batu Caves.

“Sebelum Covid-19, kami datang ke sini setiap tahun dan tidak pernah ketinggalan. Kita dapat melihat perbezaan di mana tahun lepas boleh diurus berbanding hari ini.

“Salah seorang ahli keluarga kami hanya memerlukan satu jam untuk pergi ke kuil, tetapi untuk hari ini dia perlu mengambil masa yang lebih lama daripada itu,” katanya.

Berkongsi Logawatthany, dia benar-benar berpuas hati melihat orang ramai kini dapat bersama dan menyambut perayaan Thaipusam semula selepas dua tahun dikurung.

Sementara itu, pelancong Indonesia, Nurul Fadhilah, 29 berkata, dia sedang bercuti bersama rakannya dan secara kebetulan datang ke perayaan Thaipusam – tanpa mengetahui ada sambutan hari ini.

“Sebenarnya kami tidak tahu ada perayaan di sini dan kami datang tanpa mengetahui. Tetapi sangat mengagumkan untuk melihat begitu ramai orang berkumpul di sini dan meraikannya.

“Saya tidak fikir kita mempunyai perayaan seperti ini di Indonesia,” katanya.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *