Selepas Muhyiddin, Anwar jua dakwa punyai majoriti mencukupi

Kongsikan Artikel ini


SUBANG – Dalam beberapa minit, kekeliruan menyelubungi negara selepas Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim kini membalas bahawa gabungan yang diketuai itu mempunyai jumlah sebenar untuk membentuk kerajaan seterusnya.

Beliau berkata pengumuman awal oleh Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa gabungan parti itu telah memperoleh cukup kerusi parlimen untuk membentuk kerajaan adalah salah dan mustahil.

Dalam usaha untuk memberi penekanan kepada dakwaannya, Anwar menegaskan PH telah melepasi jumlah penentu 112 kerusi daripada 221 kerusi parlimen yang dipertandingkan pada pilihan raya umum semalam.

“Kami telah melepasi nombor 112 itu, itu penting. Kita telah mencapai persefahaman dan persetujuan untuk membentuk kerajaan.

“Mustahil mereka (PN) berbuat demikian [form government] kerana kami ada secara bertulis dan [we will] beritahu Istana sewajarnya,” dakwa Anwar pada sidang media di pusat operasi PH di Grand Dorsett Subang.

Awal hari ini, Muhyiddin berkata kepimpinan PN mengadakan mesyuarat khas malam ini di mana mereka bersetuju untuk memulakan rundingan mengenai pembentukan kerajaan dan terbuka kepada pihak yang bersedia untuk berganding bahu kecuali Pakatan Harapan.

Beliau berkata demikian walaupun keputusan enam daripada 220 kerusi yang dipertandingkan masih belum diumumkan.

Sama seperti Anwar, Muhyiddin juga berkata beliau telah menerima surat daripada Istana Negara yang memaklumkan kepadanya tentang perkara-perkara yang perlu diselesaikan seperti yang ditetapkan oleh Yang di-Pertuan Agong mungkin berkaitan pembentukan kerajaan seterusnya.

“Perkara ini memerlukan tindakan segera dan perbincangan akan diadakan esok dan akan dimuktamadkan petang esok. Kita perlu akur dengan apa yang telah diarahkan oleh Istana Negara,” kata Muhyiddin.

Ditanya sama ada kerjasama dengan Pakatan Harapan boleh dilakukan, Muhyiddin berkata tidak demikian.

“PN tidak akan bekerjasama dengan PH. Bukan dengan PH,” katanya.sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *