Semangat Demokrasi PRU15: Pertandingan 10 penjuru di Parlimen Batu

PRU15
Kongsikan Artikel ini

KUALA LUMPUR – 13 kerusi parlimen di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan akan menampilkan sekurang-kurangnya tiga calon, dengan perebutan 10 penjuru di Batu menjadi kerusi dengan jumlah calon terbanyak bertanding untuk satu kerusi di kerusi ke-15. pilihan raya umum (PRU15).

Terdapat enam calon daripada gabungan utama dan parti politik bersaing untuk kawasan Parlimen Batu, yang mempunyai 113,863 pengundi berdaftar, penyandang P. Prabakaran (Pakatan Harapan (PH)-PKR), A Kohilan Pillay (Barisan Nasional (BN)-MIC), Azhar Yahya (Perikatan Nasional (PN)-Pas), Wan Azliana Wan Adnan (Gerakan Tanah Air (GTA)-Pejuang), Naganathan Pillai (Warisan) dan Mohd Zulkifli Abdul Fattah (Parti Rakyat Malaysia).

Mereka juga akan bersaing dengan empat pemain bebas Chua Tian Chang @ Tian Chua, Siti Zabedah Kasim, Nur Fathiah Syazwana Shaharudin dan Too Cheng Huat.

Chua, seorang veteran PKR, membuat kemunculan semula selepas dia hilang kelayakan bertanding pada PRU14 kerana denda RM2,000 kerana menghina kehormatan seorang pegawai polis.

Sementara itu, Ketua Umno Titwangsa Datuk Seri Johari Abdul Ghani (BN-Umno) akan mengambil alih pengarah komunikasi Amanah Khalid Abdul Samad (PH-Amanah) akan bertarung bagi merebut kerusi Titiwangsa.

Kedua-dua bekas menteri itu akan disertai Timbalan Ketua Dewan Muslimat Pas Dr Rosni Adam (PN-Pas) dan Pengerusi Badan Perhubungan Wilayah Persekutuan Pejuang Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan (GTA-Pejuang).

Bandar Tun Razak, dengan 119,185 pengundi berdaftar, akan menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PH-PKR), penyandangnya, bekas Menteri Luar Datuk Kamarudin Jaffar (PN-Bersatu) dan Tun Ketua MCA Razak Datuk Chew Yin Keen (BN-MCA).

Dr Wan Azizah telah menggugurkan kad pengenalannya dalam perjalanan ke pusat penamaan calon di Institut Latihan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di sini tetapi salah seorang penyokongnya berjaya mendapatkannya untuknya.

Penyandang Lembah Pantai, Ketua Penerangan PKR Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil (PH-PKR), akan berdepan pemain bola sepak kebangsaan Datuk Ramlan Shahean @ Askolani (BN-Umno), Fauzi Abu Bakar (PN-Pas) dan Noor Asmah Mohd Razali (GTA-Pejuang ).

The Putrajaya seat is also a tightly contested affair with six candidates, led by incumbent Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (BN-Umno), Dr Noraishah Mydin Abdul Aziz (PH-PKR), former senior education minister and Bersatu vice-president Datuk Dr Radzi Jidin (PN-Bersatu), timbalan presiden Berjasa Datuk Mohd Rosli Ramli (GTA-Pejuang) dan dua orang bebas, Lim Fice Bee dan Samsudin Mohamad Fauzi.

Satu lagi pertarungan enam penjuru juga akan berlaku di Labuan. Ketua Parti Warisan Sabah Labuan Datuk Rozman Isli (Warisan) ialah penyandangnya, dan beliau akan mempertahankan kerusinya menentang Ketua Umno Labuan Datuk Bashir Alias ​​(BN-Umno), Datuk Dr Ramli Tahir (PH-Amanah), Ketua Bersatu Labuan Datuk Suhaili Abdul Rahman (PN-Bersatu), Labuan, Datuk Seri Ramle Mat Daly (GTA-Pejuang) dan Dayang Rusimah @ Raynie Datuk Mohd Din dari Parti Bangsa Malaysia (PBM).

Kuala Lumpur mempunyai 1,151,407 pemilih berdaftar, Putrajaya (42,881 pemilih berdaftar) dan Labuan (44,484 pemilih berdaftar).

PRU15 jatuh pada 19 Nov, dengan pengundian awal pada 15 Nov. – BERNAMA

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *