Shahrizat mempunyai reputasi ‘ok’ tetapi menandakan kegagalan Umno untuk membentuk pemimpin baharu, kata pakar

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Melantik Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil untuk kembali menjadi kepimpinan Wanita Umno Malaysia mungkin diterima ramai dalam sayap wanita tetapi menandakan kegagalan Umno untuk membentuk pemimpin baharu, kata pakar.

Pakar politik Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Dr Syaza Shukri berkata orang seperti Shahrizat ni memang ‘ok’ reputasinya terutama di kalangan akar umbi.

“Tetapi sudah tentu, ia memberi isyarat bahawa Umno telah gagal untuk membentuk pemimpin baharu, terutamanya dalam kalangan Wanita Umno,” katanya kepada Sinar Daily.

Syaza berkata bagi lelaki, ada pemimpin seperti ketua penerangan Umno Shahril Hamdan yang digantung tugas dan bekas ketua pemuda Umno Khairy Jamaludin.

“Bagaimanapun, tiada wanita berkaliber seperti itu diperhatikan dalam kalangan Wanita, dan jika dia (Shahrizat) kembali, ia menandakan Umno benar-benar dalam keadaan yang teruk.

“Hakikat bahawa mereka memerlukan darah lama untuk menyuntik parti dengan kehidupan adalah menyedihkan,” tegas Syaza.

Beliau seterusnya berkata Umno harus serius dalam membentuk ahli wanita sebagai pemimpin negara masa depan.

“Mereka tidak boleh bergantung kepada bekas pemimpin yang tercemar dengan skandal sebelum ini untuk menjadi poster girl dan boy parti.

“Malangnya, di mana Umno berada sekarang, ia kelihatan seperti memerlukan bimbingan daripada bekas pemimpin.”

Menyuarakan pandangan Syaza, rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Dr Oh Ei Sun bersetuju bahawa melantik Shahrizat mengetuai Wanita Umno mungkin ada kelebihannya.

“Sejak kewujudan beliau (Shahrizat) dan bekas veteran Umno Tan Sri Rafidah Aziz, Wanita Umno tidak nampak kegemilangannya.

“Namun, permainan utama parti Melayu pada masa kini bukanlah untuk melihat mana satu yang boleh meremajakan atau mereformasi diri dengan lebih baik.

“Ia lebih kepada siapa yang boleh menjadi lebih ekstremis perkauman dan agama untuk memikat pengundi gelombang hijau,” katanya.

Oh juga berkata kalau dia ada pilihan dia akan bawa balik Rafidah ke parti.

Bagaimanapun, penganalisis politik Profesor Madya Dr Ummu Atiyyah Ahmad Zakuan dari Universiti Utara Malaysia (UUM) percaya keputusan muktamad siapa yang patut bertanding atau dipilih sebagai pemimpin terletak pada parti politik dan ahlinya.

“Dalam konteks Shahrizat bertanding jawatan sebagai ketua Wanita Umno, penyokong mungkin berhujah bahawa umur seorang pemimpin politik bukan satu-satunya faktor yang dipertimbangkan tetapi juga faktor lain seperti pengalaman dan rekod prestasinya sebelum ini.

“Tidak lupa, keupayaannya berhubung dengan ahli akar umbi serta keupayaannya berhubung dengan pengundi, yang juga merupakan pertimbangan penting.”

Mereka yang menentang kembalinya sebagai Ketua Wanita, Ummu Atiyyah berkata mereka mungkin berhujah bahawa parti perlu memberi peluang kepada muka baharu yang berkaliber untuk meremajakan dan menghidupkan semula parti serta mewujudkan kumpulan pemimpin yang lebih besar.

“Shahrizat boleh dilihat sebagai penasihat terbaik yang boleh memberikan sokongan berharga kepada pemimpin baharu dalam Wanita Umno dan saya percaya sayap Wanita secara umumnya boleh mendapat manfaat daripada kepakaran dan pengalamannya,” tambahnya.

Bagaimanapun, Ummu Atiyyah berkata ahli Umno harus tahu bagaimana untuk menyeimbangkan antara membuat keputusan untuk kepentingan keseluruhan parti dan pandangan serta persepsi pengundi bukan ahli.

Lebih separuh daripada ketua Wanita Umno bahagian di seluruh negara menyeru agar Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil kembali ke kepimpinan Wanita Umno Malaysia.

Menurut Ketua Wanita Umno Melaka Datuk Haryaty Hamdzah, seramai 147 Ketua Wanita Umno bahagian menyatakan pendirian mereka dalam pertemuan dengan Shahrizat baru-baru ini.

Haryaty berkata reputasi dan legasi Shahrizat terbukti, dan beliau berkesan sebagai Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat yang pertama.

“Sebagai ketua Wanita Umno bahagian sendiri, bersama 147 ketua Wanita seluruh negara, kami telah berjumpa Shahrizat dan memaklumkan pendirian kami. Majoriti kami telah bermuhasabah dan meminta Shahrizat kembali menerajui Wanita Umno Malaysia semula,” kata Haryaty.

“Secara peribadi, saya tidak pernah berada di bawah kepimpinan beliau semasa beliau menerajui Wanita Umno tetapi reputasi dan legasi beliau sebagai menteri pertama di Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat sangat berkesan dan membuahkan banyak kejayaan,” katanya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *