Shopee’s Sea Ltd untuk mengembangkan pelaburan, mewujudkan 2,000 pekerjaan di Malaysia

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Sea Ltd, syarikat internet pengguna global Singapura yang terkemuka dan pemilik platform e-dagang, Shopee, komited untuk mengembangkan pelaburannya di Malaysia, mewujudkan lebih 2,000 pekerjaan dalam proses itu.

Shopee ialah platform e-dagang pan-serantau terbesar di Asia Tenggara dan Taiwan.

Menurut kenyataan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), keputusan ini dikongsi bersama Menteri MITI Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz semasa lawatan rasminya ke ibu pejabat syarikat itu di Singapura hari ini.

Semasa lawatan itu, Sea Ltd berkongsi cadangan rancangan pengembangannya di Malaysia, melibatkan penubuhan perkhidmatan awan, pengehosan dan pemprosesan data, serta gudang e-dagang logistik baharu.

“Projek pengkomputeran awan Sea Ltd akan ditempatkan di kemudahan hijau tiga tingkat di Kulai, Johor, dengan 24 suite dewan data, bilik mekanikal dan elektrik, ruang pejabat, serta kemudahan penyimpanan dan tempat letak kereta, disasarkan untuk disiapkan oleh yang pertama. suku tahun 2024,” kata MITI.

Selain itu, Shopee juga akan mengembangkan jejaknya di Malaysia dengan gudang mega dua tingkat yang baru dibina — taman logistik berteknologi tinggi bersepadu yang dilengkapi dengan infrastruktur awan, berkeluasan 1.4 juta kaki persegi di Bukit Raja, Klang.

Tengku Zafrul berkata, keputusan Sea Ltd untuk mengembangkan jejak pelaburannya di Malaysia jelas menggambarkan keyakinan syarikat terhadap prospek, serta kestabilan operasi dan dasar landskap perniagaan negara.

“Pelaburan langsung asing (FDI) yang dirancang mereka dalam pengkomputeran awan dan pergudangan berteknologi tinggi bersedia untuk mewujudkan lebih 2,000 pekerjaan baharu untuk kakitangan kami, yang juga akan membantu kami meningkatkan kemahiran modal insan kami sambil meningkatkan produktiviti dan daya saing negara dalam jangka panjang.

“Kami juga menjangkakan kesan limpahan yang positif untuk perusahaan kecil dan sederhana, korporat dan masyarakat tempatan sekitar kami. Ini termasuk penyumberan tempatan, pembangunan vendor dan pengukuhan ekosistem perindustrian tempatan, khususnya dalam ruang digital,” katanya.

Tengku Zafrul berkata MITI dan agensi berkaitannya akan terus mempertingkatkan ekosistem perniagaan negara, memastikan Malaysia akan sentiasa dilihat sebagai pro-perniagaan, pro-pelaburan dan pro-perdagangan.

Sementara itu, pengasas bersama dan ketua pegawai operasi kumpulan Sea Ltd, Gang Ye berkata keputusan itu merupakan perkembangan penting bukan sahaja untuk kumpulan itu, tetapi juga untuk ekosistem digital tempatan.

“Kami berterima kasih atas sokongan Menteri MITI dan pasukannya terhadap rancangan pengembangan dan strategi perniagaan kami,” katanya.

Misi pelaburan tiga hari menteri itu ke Singapura adalah sempena lawatan rasmi pertama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Singapura pada 30 Jan.

Semasa misi pelaburan, Tengku Zafrul juga akan mengadakan pertemuan perniagaan satu lawan satu dengan Kumpulan Yondr, peneraju global dalam pusat data dan INSEACT, sebuah syarikat protein alternatif berpangkalan di Singapura yang pakar dalam menghasilkan protein serangga yang mampan untuk akuakultur (penternakan udang). ) – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *