Siapa Alip Ba Ta – “Subscriber YouTube Channelnya 5.13M”

Kongsikan Artikel ini

Alip Ba Ta Fingerstyle adalah nama besar di laman utama YouTube sering muncul bermain gitarnya dalam ‘fingersytyle’ atau gaya jari. Oleh kerana kemahirannya bermain gitar gaya jari , YouTube Channel beliau telah dibanjiri dengan komen dan reaksi pujian oleh netizen.

Berikut adalah fakta-fakta menarik yang perlu anda tahu tentang Alip ba ta fingerstyle.

1. Profil Alip_ba_ta

Berasal dari Ponorogo, Jawa, Indonesia, nama Bernama Alif Gustakhiyat. Dia bekerja di PT di Pulogadung sebagai Operator Forklift

2. Asal bermain gitar.

Pada asalnya Alip Ba ta bermain gitar untuk mengiringi lagu Qasidah (lagu-lagu agama Islam).

Pada masa lalu, seseorang bertanya kepada Encik Alip dalam kumpulan Facebook mengenai asas gitarnya dalam komen. Katanya, sebelum ini beliau pernah menyertai kumpulan muzik Qasidah. Ia agak unik sesungguhnya, bukan biru, bukan batu, bukan klasik, tetapi dia kini mahir bermain semua jenis genre.

3. Belajar gitar sejak sekolah menengah

Belajar bermain gitar sejak dia berada di sekolah tinggi. Jika anda mengira sehingga umur sekarang (31 tahun) maka dia telah belajar / bermain gitar selama kira-kira 15 tahun.

4. Cadangan untuk mencipta saluran daripada rakan-rakan

Pada masa lalu, selepas Encik Alif menyiarkan videonya bermain gitar di kumpulan Facebook, ramai rakan-rakannya mencadangkan bahawa Encik Alif membuat saluran YouTub sendiri. Dan sudah pasti, kini nasihat daripada rakan-rakannya telah menjadi kenyataan dan setakat hari ini 15hb November 2021 jumlah subscribernya berjumlah 5.13M. Kandungan videonya bermain gitar menarik dan menghiburkan, secara automatik menarik perhatian netizen tanpa perlu memintanya suka, komen, melanggan dalam videonya.

5. Peminat dari seluruh dunia

Bukan sahaja artis dan pemuzik domestik yang memuji kehebatan dan kesederhanaan Encik Alip, malah juga dari luar negara. Terdapat beberapa komen daripada pemain gitar asing tentang kehebatan Encik Alif Gustakhiat, seperti Alexander Misko, Igor Presnyakov, dan pemain gitar A7X Synyster Gates. Dan kini banyak saluran youtube asing menjadikan videonya sebagai bahan content untuk video reaction.

Baca juga artikel : Cara Tukar Kad Debit Maybank Secara Online

Itu fakta unik tantang Alip Ba Ta, seoarang yang genius dan pemain gitar global Fingerstyle. Semoga ketokohannya dapat menjadi motivasi kita dalam belajar gitar, atau kesederhanaannya. Terima kasih.

Sumber: https://balicowboy.blogspot.com/2019/09/who-is-alip-ba-ta-guitarist.html

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail
Posted on