Sindiket kuota umrah: SPRM tangkap pengarah urusan agensi pelancongan

Kongsikan Artikel ini


SPRM menahan pengarah urusan agensi pelancongan kerana disyaki terlibat dengan sindiket memanipulasi sebut harga tiket penerbangan umrah.  - Foto: 123RF

SPRM menahan pengarah urusan agensi pelancongan kerana disyaki terlibat dengan sindiket memanipulasi sebut harga tiket penerbangan umrah. – Foto: 123RF

PUTRAJAYA – Badan Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang pengarah urusan agensi pelancongan kerana disyaki terbabit dengan sindiket memanipulasi sebut harga tiket penerbangan umrah.

Menurut sumber SPRM, Pengarah Urusan, 35, ditahan di ibu pejabat SPRM di sini kira-kira jam 3.30 petang ketika hadir memberi keterangan.

Lelaki itu disyaki memberi rasuah kepada dua individu, yang ditahan SPRM pada 9 Feb lepas, sebagai balasan membantu ejen pelancongannya mendapatkan tiket penerbangan umrah. Sebuah telefon bimbit, wang tunai RM160,000 dan beberapa komputer riba turut dirampas SPRM ketika ditahan.

Sumber itu berkata, beberapa akaun, termasuk akaun pelaburan di bawah nama isteri, bekas isteri dan anak lelaki itu sedang dalam proses pembekuan, sambil menambah bahawa siasatan kini tertumpu kepada sama ada pegawai lain syarikat itu, yang merupakan ejen tunggal. bagi syarikat penerbangan asing, terlibat dalam aktiviti jenayah yang sama.

Siasatan awal telah mendedahkan tiada salah laku oleh syarikat itu tetapi sumber itu tidak menolak kemungkinan individu lain akan dipanggil untuk membantu siasatan.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Operasi Khas SPRM Datuk Tan Kang Sai mengesahkan penahanan itu dengan berkata pengarah urusan itu direman empat hari sehingga Rabu dan kes disiasat mengikut Seksyen 16(a) Akta SPRM 2009. – BERNAMA

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *