SPRM juga harus menyiasat akaun parti politik dalam kerajaan

Kongsikan Artikel ini


KUALA TERENGGANU – Sumber kewangan parti politik dalam kerajaan juga perlu disiasat bagi memastikan siasatan yang dijalankan adalah menyeluruh dan bukan hanya disasarkan kepada parti politik pembangkang.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Terengganu, Datuk Razali Idris berkata, langkah sebegitu perlu dilakukan bagi menunjukkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telus dalam siasatannya.

Bersatu telah bekerjasama dengan siasatan SPRM ke atas akaun parti itu, katanya.

“Kami telah bekerjasama dengan SPRM dan menyerahkan dokumen yang diperlukan untuk siasatan, yang dijalankan dua minggu lalu.

“Bersatu terbuka dan sedia memberi kerjasama untuk siasatan lanjut. Kami hanya mencari ketelusan dalam siasatan ini.

“Kami juga ingin mencadangkan kepada SPRM supaya ia bukan sahaja menyiasat akaun parti pembangkang tetapi juga akaun parti lain dalam kerajaan iaitu PKR, DAP dan Amanah untuk mengetahui sumber kewangan mereka,” katanya kepada Sinar Harian.

Awal hari ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki mengesahkan akaun Bersatu dibekukan bagi membantu siasatan berhubung hasil yang disyaki tidak sah.

Beliau berkata akaun parti itu dibekukan sejak dua minggu lalu bagi membantu siasatan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *