Superstar NFL Brady mengumumkan ‘bersara untuk kebaikan’

Kongsikan Artikel ini


MIAMI, AS – Pemain suku akhir NFL yang memecahkan rekod Tom Brady mengumumkan pada hari Rabu bahawa dia “bersara untuk selamanya” pada usia 45 tahun, setahun selepas membalikkan keputusannya untuk berhenti daripada sukan itu.

Brady, yang Tampa Bay Buccaneers tewas dalam pusingan wildcard playoff NFL bulan lepas, membuat pengumuman masa panggilan pada kerjayanya selama 23 tahun dalam video media sosial.

“Selamat pagi, saya akan sampaikan kepada perkara ini dengan segera: Saya akan bersara untuk selamanya,” kata Brady, duduk di tepi pantai.

Dipandang secara meluas sebagai quarterback terhebat sepanjang zaman, Brady memenangi rekod tujuh Super Bowl, enam daripadanya bersama New England Patriots sebelum menambah kemenangan terakhirnya bersama Tampa pada penghujung musim 2020.

Pemain suku itu telah mengumumkan dia akan bersara pada 1 Februari 2022, tetapi 40 hari kemudian berubah fikiran dan berkata dia akan kembali untuk musim 2022 bersama Buc.

“Saya tahu proses itu adalah masalah yang agak besar kali lepas, jadi apabila saya bangun pagi ini saya fikir saya hanya akan menekan rekod dan memberitahu anda semua dahulu. Jadi saya tidak akan bertele-tele,” tambahnya.

“Saya fikir anda hanya mendapat satu esei persaraan super emosi, dan saya telah menggunakan karangan saya tahun lepas. Jadi, benar-benar, terima kasih kepada anda semua, banyak-banyak, kepada anda semua, kerana menyokong saya.

“Keluarga saya, kawan saya, rakan sepasukan, pesaing saya, saya boleh teruskan selama-lamanya, terlalu ramai. Terima kasih, kawan-kawan, kerana membenarkan saya menjalani impian mutlak saya. Saya tidak akan mengubah apa-apa. Sayangi anda semua,” katanya .

Brady sepatutnya memasuki agensi bebas dan khabar angin sudah pun bermula dengan beberapa pasukan dikaitkan dengan pemain veteran itu yang melakukan lontaran sejauh 4,694 ela dan 25 gol pada musim biasa 2022.

Pemain California itu meninggalkan permainan dengan memiliki pelbagai rekod di NFL.

Dia adalah pendahulu liga sepanjang masa musim biasa dalam percubaan hantaran (12,050), penyempurnaan (7,753), hantaran hantaran (89,214) dan hantaran mendatar (649). Dia juga memiliki semua rekod itu untuk pasca musim.

Brady memenangi 251 perlawanan musim biasa dan 35 perlawanan playoff, yang lebih daripada mana-mana pemain dalam sejarah liga.

Di bawah jurulatih Bill Belichick di New England, Brady menjadi pakar dalam mendalangi kemenangan kemunculan semula dengan pemanduan kemenangan tanda dagangannya.

Tidak dapat ditekan di bawah tekanan, dia mempunyai pemanduan paling banyak memenangi permainan (58) dan kemenangan kemunculan semula suku keempat (46) daripada mana-mana quarterback NFL.

Selebritinya mengatasi NFL — pada November, Brady dan supermodel Brazil Gisele Bundchen mengumumkan mereka bercerai selepas 13 tahun berkahwin.

Perceraian itu berlaku selepas beberapa bulan spekulasi tabloid mengenai perkahwinan pasangan itu, yang dilaporkan mengalami tekanan apabila Brady mengubah keputusannya untuk bersara.

Brady dijangka beralih ke kerjaya dalam penyiaran setelah bersetuju dengan perjanjian sepuluh tahun dengan rangkaian televisyen Fox, dilaporkan bernilai $375 juta, untuk bekerja sebagai pengulas sebaik sahaja karier bola sepaknya berakhir.

Dalam temu bual baru-baru ini pada bulan Julai dengan majalah Variety, dia berkata dia tidak sabar untuk mengambil peranan baharu itu.

“Saya mempunyai perspektif yang sangat unik tentang bola sepak dan bagaimana ia harus dimainkan, dan bagaimana rupa permainan yang baik dan bagaimana rupa permainan yang buruk. Saya rasa saya masih boleh memberi impak yang hebat kepada permainan. Saya boleh kekal dalam permainan, melakukan apa yang saya suka lakukan, bercakap tentang sukan yang luar biasa ini,” katanya. – AFP


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *