Temui petunjuk mangsa terakhir semasa tidur, kata pegawai Bomba

Kongsikan Artikel ini

HULU SELANGOR – Bukan tugas mudah bagi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menyelamatkan dan memulihkan mereka yang hilang dalam usaha mencari dan menyelamat (SAR) tragedi tanah runtuh Batang Kali.

Sehubungan itu, Pegawai Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Penolong Kanan Penguasa Bomba, Juyana @ Azlan Musa berkongsi pengalamannya menemui budak lelaki berusia 11 tahun itu yang menjadi mangsa terakhir kemalangan itu.

Juyana berkata, hari terakhir pencarian tertumpu di kawasan Sektor A di mana mayat bapa dan kakaknya ditemui.

Semasa dia berehat di bawah pokok selepas pencarian selama beberapa jam di kawasan berkenaan , dia melihat aliran aneh sejenis cecair mengalir melalui tanah.

“Ketika saya sedang tidur, saya terfikir banyak kemungkinan untuk kami menemukan mangsa terakhir dan meredakan keperitan keluarga kehilangan anak lelaki akan berkurangan.

“Selepas tersedar, saya terus mencari di kawasan itu dengan tekad yang diperbaharui sehingga saya menemui cecair hitam pelik mengalir dari tanah,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Juyana segera memaklumkan kepada pegawai atasannya tentang penemuan itu sebelum menggali kawasan itu.

“Kami mula menggali di sekitar kawasan tempat saya menemui cecair itu dan kami menemui beberapa kain.

“Saya menarik kain itu dan ketika itu terhidu bau busuk, kami menggali secara berterusan sehingga menemui mayat budak itu,” tambahnya.

Anggota pasukan penyelamat membawa mayat mangsa tragedi tanah runtuh.

Anggota pasukan penyelamat membawa mayat mangsa tragedi tanah runtuh.

Perasaan bercampur baur apabila mayat itu pulih selepas hari kesembilan, tambahnya.

“Ini bukan tugas yang mudah. ​​Kami memikul harapan keluarga dan rakyat Malaysia untuk mencari semua yang hilang.

“Pada masa sama, saya amat berbangga kerana sebagai anggota bomba, kami berjaya melaksanakan misi sukar dan mencabar ini,” katanya.

Juyana berkata, tiada petua dan amalan kecuali berdoa kepada Allah sebelum setiap kali misi mencari mangsa bermula.

“Tiada tips apa-apa pun, setiap kali sebelum saya memulakan tugas hari ini, saya sentiasa berdoa agar misi SAR berjalan dengan lancar, dan yang paling penting, saya meletakkan harapan dan kekuatan kepada Allah.

“Pada masa sama, saya akan memastikan saya bersedia untuk mengharungi sebarang rintangan dan cabaran apabila operasi dijalankan,” katanya.

Pada 16 Dis lepas, 92 mangsa terlibat dalam tragedi tanah runtuh di tapak perkhemahan Ladang Organik Bapa, Jalan Genting- Batang Kali di sini.

Seramai 61 daripada mereka terselamat, manakala 31 meninggal dunia, termasuk 18 dewasa dan 13 kanak-kanak.

Operasi SAR melibatkan seramai 80 anggota termasuk 27 dari JBPM, 25 Angkatan Tentera Malaysia (ATM), lapan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), dan tiga Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART).

Selain itu, sepuluh ekor anjing pengesan dan sembilan jengkaut turut digerakkan dalam operasi SAR ini bagi mengesan mangsa terakhir tragedi tanah runtuh itu.

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *