Tengku Zafrul kembali terajui Menteri MITI di bawah kerajaan perpaduan

Kongsikan Artikel ini

Tengku Zafrul - Foto Bernama

Tengku Zafrul – Foto Bernama

KUALA LUMPUR – Bekas Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dilantik sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) di bawah pentadbiran Datuk Seri Anwar Ibrahim, perdana menteri ketiga yang menamakan beliau dalam barisan Kabinet mereka selepas Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tengku Zafrul akan menggantikan bekas Menteri Kanan dan Menteri MITI Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, yang tewas pada pilihan raya umum ke-15.

Bekas pegawai bank itu memulakan perjalanan menterinya pada 9 Mac 2020, apabila dilantik sebagai Menteri Kewangan dalam Kabinet Muhyiddin, dan dilantik semula ke jawatan yang sama pada 27 Ogos 2021, di bawah pentadbiran Ismail Sabri.

Beliau menyelia pelaksanaan lapan pakej rangsangan ekonomi bernilai RM530 bilion bagi menangani wabak COVID-19.

Tengku Zafrul juga bertanggungjawab ke atas Pelan Pemulihan Negara dan Unit Penyelarasan Antara Agensi Negara (LAKSANA).

Beliau bertanding untuk kerusi Parlimen Kuala Selangor pada pilihan raya umum ke-15 di bawah Barisan Nasional tetapi kalah.

Sebelum pelantikan kerajaan, Tengku Zafrul adalah ketua pegawai eksekutif kumpulan dan pengarah eksekutif CIMB Group Holdings Bhd.

Azmin berkhidmat sebagai Menteri Kanan Kluster Ekonomi dan sebagai Menteri MITI dari 2020 hingga 2022. – BERNAMA

sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *