TERKINI! Kerajaan Wajar Benarkan Pengeluaran KWSP Bersasar | Info Bantuan

Kongsikan Artikel ini


Kerajaan wajar membenarkan pengeluaran KWSP bersasar kepada 99,335 pencarum yang terdesak buat waktu sekarang.

kwsp bersasar 2023

Presiden PGIRM, Azmi Mohd Tahir menjelaskan, segelintir pencarum masih tertekan dan terdesak serta mengharapkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat mempertimbangkan dan membenarkan Pengeluaran KWSP Bersasar demi kelangsungan hidup dan kos sara hidup yang tinggi kepada golongan Pencarum yang tercicir ini.

Baca Juga: Cara Dapatkan Pinjaman RM60 Ribu untuk Bina Rumah

Adakah Anda Setuju?

Menurut Azmi, sejajar dengan desakan rakyat, PGIRM melaksanakan satu lagi kaji selidik di Seluruh Malaysia bermula 15 Mei 2023 dan berakhir pada Isnin lalu bagi mengenal pasti dan membuat semakan silang pencarum yang benar-benar terdesak serta tercicir ini, untuk diberikan perhatian oleh kerajaan dan pihak KWSP sewajarnya.

“Kerajaan perlu membantu mereka yang di dalam kesusahan kerana bebanan hutang yang tertunggak, kos sara hidup tinggi dan pendapatan tidak seimbang dan perlu keluar daripada kepompong kemiskinan yang sangat tenat.

Hasil Kaji Selidik

“Hasil daripada kaji selidik ini, hanya 99,335 pencarum di seluruh Malaysia mengikut pecahan negeri yang dinafikan dan mereka ini tidak layak untuk pinjaman FSA2 dan selebihnya ramai yang telah meminjam FSA2 dan ada yang tidak lagi memerlukan pengeluaran,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Azmi berkata, PGIRM menggesa dan mendesak Perdana Menteri untuk meluluskan tuntutan golongan pencarum yang tercicir ini.

Bantu Pengeluaran KWSP Kami

“Jumlahnya bukan 8.1 juta Pencarum seperti Pengeluaran sebelum ini, tetapi hanya seramai 99,335 pencarum sahaja yang perlu diberikan perhatian wajar dan kebenaran meluluskan pengeluaran kecemasan KWSP bersasar demi meneruskan kelangsungan hidup kerana masih terdesak dan terhimpit,” katanya.


Sumber dipetik:
PortalMalaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *