‘Tiada PM dalam sejarah Malaysia melantik anak mereka sebagai penasihat’, kata Muhyiddin

Kongsikan Artikel ini


Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin

SHAH ALAM – Tiada perdana menteri dalam sejarah Malaysia pernah melantik anak mereka sebagai penasihat, kata Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kenyataan beliau di laman Facebook rasminya pada Isnin adalah sebagai maklum balas terhadap bekas ahli parlimen (AP) Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar, dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri.

“Pelantikan ini membuktikan slogan Reformasi yang dilaungkan (Perdana Menteri Datuk Seri) Anwar Ibrahim selama lebih 20 tahun adalah cakap-cakap kosong.

“Tidak sampai 100 hari pemerintahannya, Anwar telah mengkhianati semangat reformasi dan perjuangannya, yang disokong oleh penyokongnya sendiri,” katanya.

Muhyiddin seterusnya menggesa Anwar menasihati Nurul Izzah supaya berundur daripada jawatannya sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan.

Bekas perdana menteri itu percaya Nurul Izzah masih berpotensi untuk berkembang dan merupakan seorang pemimpin wanita yang berbakat.

Lebih-lebih lagi, ahli parlimen Pagoh itu turut menyelar Anwar kerana tidak menunaikan janjinya untuk tidak memegang jawatan menteri kewangan.

Dengan itu, Muhyiddin menggesa pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berundur sebagai menteri kewangan.

“Ini satu lagi kesilapan Anwar. Masih belum terlambat untuk Anwar memperbaiki keadaan.

“Letak jawatan sebagai menteri kewangan dan fokus menjadi perdana menteri terutama ketika rakyat dan negara menghadapi masa sukar,” katanya.

Media melaporkan Nurul Izzah telah mengesahkan pelantikannya sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri, berkuat kuasa 3 Jan.

Bagaimanapun, pelantikannya telah menerima pelbagai kritikan daripada pelbagai pihak.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *