Tiada sebab untuk membawa balik projek HSR

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Tidak perlu menghidupkan semula projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur (KL)-Singapura kerana pengangkutan awam domestik dan antarabangsa sudah mencukupi.

Bekas timbalan menteri pengangkutan Datuk Kamarudin Jaffar berkata beliau berpandangan kerajaan tidak seharusnya melabur semula dalam projek HSR sebaliknya memberi tumpuan dan keutamaan kepada hab pengangkutan negara.

“Saya rasa projek HSR tidak patut dihidupkan semula. Baru-baru ini, kerajaan meluluskan Pelan Penjanaan Semula Lapangan Terbang Subang (SARP) untuk meningkatkan status lapangan terbang itu sebagai hab aeroangkasa dan penerbangan serantau. Jadi sekarang kita ada dua lapangan terbang utama di KL.

“Kerajaan boleh memberi perhatian ke arah menambah baik lapangan terbang kerana kita tidak mahu situasi di mana rakyat Malaysia akan menaiki kereta api ke Singapura untuk menaiki penerbangan ke sana,” katanya kepada Sinar Premium.

Bekas menteri luar negeri itu berkata projek HSR hanya akan menambah komitmen kerajaan dan ia akan menjadi pelaburan besar untuk negara.

“Kerajaan akan terpaksa menanggung kos yang tinggi. Saya rasa tidak perlu melabur dalam sistem kereta api ke Singapura.

“Saya rasa dengan laluan Johor-KL dan Lapangan Terbang Subang-Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang ada, keperluan pengangkutan dalam negara ke Singapura adalah mencukupi,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Luar Kedua Singapura Dr Mohamad Maliki Osman bahawa republik itu akan melihat sebarang cadangan Malaysia jika Malaysia mahu memulihkan projek itu.

Projek kereta api untuk menghubungkan Kuala Lumpur ke Singapura melalui landasan kereta api berkelajuan tinggi pertama kali dicadangkan oleh perdana menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak pada 2010.

Bagaimanapun, rancangan besar untuk mengurangkan masa perjalanan antara Singapura dan Malaysia daripada empat jam dengan menaiki kereta kepada 90 minit terhenti pada 1 Jan 2021 apabila kedua-dua negara secara bersama mengumumkan penamatan projek itu.

Ini selepas kedua-dua negara gagal mencapai persetujuan berhubung perubahan yang dicadangkan Malaysia sebelum persetujuan projek yang melibatkan pembangunan sepanjang 350 kilometer itu luput pada 31 Dis 2020.

Malah, Malaysia membayar SG$102.8 juta (RM320.27 juta) kepada Singapura atas kos yang ditanggung membabitkan pembangunan projek HSR serta lanjutan penangguhannya.

Pakar ekonomi Dr Nungsari Ahmad Radhi bersetuju bahawa HSR tidak seharusnya dihidupkan semula ketika Malaysia menghadapi kekangan ekonomi.

“Persoalannya adakah projek itu satu keperluan dan adakah Malaysia mampu melaksanakannya? Kami telah menghadapi kekangan fiskal yang teruk dengan defisit 22 tahun yang berterusan di samping peratusan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang semakin berkurangan.

“Hutang kerajaan hampir RM1.5 trilion menyebabkan kita tidak dapat menambah hutang tambahan kepada negara. Lebih baik cari jalan untuk menggunakan sumber fizikal yang kita ada untuk tujuan berbeza,” katanya.

Nungsari berkata Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) adalah mencukupi dan kerajaan perlu menambah baik perkhidmatannya,

“Kami mempunyai ETS dan kami telah membelanjakan berbilion ringgit untuk perkhidmatannya. Kerajaan harus meningkatkan penggunaannya dan bukannya menyediakan lebuh raya tambahan atau HSR.

“Tumpuan harus diberikan ke arah menyiapkan projek Penjejakan Berkembar Elektrik Gemas-Johor dan projek Pautan Sistem Transit Rapid (RTS) yang menghubungkan Johor Bahru ke Singapura,” katanya.

Sementara itu, pakar ekonomi Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor berkata projek HSR boleh menjadi pemangkin dalam memulihkan sektor pelancongan, pelaburan dan hubungan diplomatik dengan negara jiran.

“Ekonomi negara kita telah berubah. Mungkin bijak untuk menamatkannya (HSR) kerana tekanan politik dan ekonomi ketika itu.

“Bagaimanapun, dalam era digital ini, saya rasa terdapat keperluan untuk menghidupkan semula projek HSR bagi meningkatkan hubungan antara kedua-dua negara.

“Saya berpandangan bahawa HSR akan memberikan banyak faedah ekonomi dari segi pelancongan, hab pengangkutan dan untuk menarik minat pelabur Singapura di Malaysia,” katanya.

Tambahnya, ini akan menjadi peluang keemasan untuk Malaysia berada pada tahap yang sama dengan negara maju lain agar tidak ketinggalan dalam pembangunan rel berkelajuan tinggi bertaraf antarabangsa.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *