Tidak mengikut garisan, Ismail Sabri berkata pembersihan Umno mesti dipanggil keluar

Kongsikan Artikel ini


Ismail Sabri semasa temuduga duduk.  Foto oleh Rosli Talib.

Ismail Sabri semasa temuduga duduk. Foto oleh Rosli Talib.

SHAH ALAM – Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak gentar untuk menggelar penyodok – walaupun berbuat demikian mungkin meminjamkannya dalam air panas.

Beliau memberitahu Sinar Daily demikian apabila ditanya sama ada dia berkongsi nasib yang sama dengan rakan sebayanya yang dipecat atau digantung kerana tidak “mengikut garisan” dalam isu parti.

Ahli Parlimen Bera itu berharap Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi akan berpegang pada kata-katanya untuk meraikan perbezaan fahaman dalam kalangan ahli dan pemimpin Umno.

“Pemecatan dan penggantungan ahli akan membawa kesan buruk kepada parti.

“Saya tidak pernah kata ‘tidak boleh pecat’. Parti berhak mengambil tindakan tatatertib terhadap ahli yang melanggar undang-undang tetapi tindakan itu perlu diambil dengan proses yang sewajarnya.

“Saya juga mahu Umno mengikut undang-undang supaya orang ramai menghormati parti,” katanya dalam episod Politik Frank.

Ismail Sabri turut menegaskan hasratnya hanya untuk memulihkan imej parti, bukannya mencemarkannya.

“Saya harap presiden (Zahid) akan menerima komen saya dengan cara yang positif,” katanya.

Pada 27 Jan, Majlis Tertinggi Umno memecat dua pemimpin Umno terkenal bekas Ketua Umno Selangor Tan Sri Noh Omar dan bekas Ketua Pemudanya Khairy Jamaluddin kerana isu disiplin termasuk unsur sabotaj.

Seramai 42 lagi ahli Umno dari Pasir Gudang (5), Putrajaya (9), Tanjung Karang (2) dan Pahang (26) turut dipecat.

Sementara itu, majlis itu turut menggantung Sembrong Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Ketua Umno Bahagian Tebrau Datuk Maulizan Bujang, Timbalan Ketua Pemuda Shahril Hamdan dan Ketua Umno Bahagian Jempol Datuk Seri Mohd Salim Sharif.

Selepas pembersihan majlis, Ismail Sabri menyatakan ketidaksetujuannya berhubung keputusan untuk memecat dan menggantung ahli parti itu dalam catatan Instagram.

Beliau telah menyuarakan betapa beliau tidak bersetuju dengan langkah itu kerana ia tidak dibuat mengikut peraturan parti dan proses sewajarnya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *