Titah Agong mengenai pengurusan risiko bencana harus dipatuhi, kata pakar

Kongsikan Artikel ini


KUALA LUMPUR – Titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Parlimen hari ini bahawa pengurusan risiko bencana perlu dititikberatkan oleh kerajaan adalah tepat pada masanya dan perlu diberi perhatian serius supaya perancangan segera dapat diikuti.

Menurut pakar perlindungan alam sekitar Datuk Seri Dr Zaini Ujang, ia berikutan kesihatan planet kini berada pada tahap ketidaktentuan yang berbahaya, dari segi perubahan iklim dan kecekapan ekosistem.

Justeru, beliau menyarankan tindakan proaktif perlu dilaksanakan pelbagai agensi dan pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), menggunakan pendekatan kolaboratif diterajui pakar dalam bidang berkenaan yang tidak terikat dengan perubahan kepimpinan politik.

“Ini kerana isu kerosakan kesihatan planet semakin teruk dan perlu ditangani segera kerana bencana alam semakin kerap, teruk dan tragis (yang) berlaku di seluruh dunia termasuk Malaysia,” kata Zaini kepada Bernama ketika dihubungi.

Dalam titah baginda pada istiadat perasmian sidang kedua Parlimen ke-15, Yang di-Pertuan Agong bertitah aspek keselamatan fizikal melalui pengurusan risiko bencana perlu dititikberatkan oleh kerajaan demi kelangsungan hidup rakyat.

Baginda bertitah pendekatan yang lebih sistematik dan strategik perlu dilaksanakan kerajaan dengan segera bagi menangani kesan bencana alam khususnya banjir tahunan.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Aktivis Sahabat Alam (Kuasa) Hafizudin Nasarudin berkata terdapat beberapa kawasan yang terdedah kepada risiko bencana atau dikenali sebagai zon geobencana, masih belum dikhaskan atau diwartakan sebagai kawasan perlindungan.

Beliau berkata ini bermakna kawasan geobencana itu berisiko ‘terganggu’ dengan perkembangan masa depan memandangkan ia tidak diwartakan sebagai kawasan perlindungan.

“Apabila kawasan ini tidak dilindungi, ia akan dibangunkan pada bila-bila masa apabila mendapat kelulusan aktiviti pembangunan, ini akan mencetuskan berlakunya bencana alam,” katanya.

Justeru, beliau menyarankan kerajaan perlu melihat dan mengenal pasti semula kawasan geobencana yang belum diwartakan agar tindakan lanjut dapat diambil bagi melindungi kawasan itu daripada pembangunan yang tidak sesuai.

Hafizudin berkata, sebaik sahaja kawasan geobencana itu diwartakan, ia tidak boleh disentuh oleh mana-mana pihak seperti termaktub dalam Kanun Tanah Negara.

Selain itu, Dr Renard Siew, yang merupakan penasihat perubahan iklim kepada Pusat Tadbir Urus dan Kajian Politik (Cent-GPS), berkata terdapat pendirian tegas oleh Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) yang memberi amaran bahawa perubahan iklim adalah antropogenik. (disebabkan oleh aktiviti manusia).

Beliau sangat percaya bahawa tidak ada perkara seperti bencana ‘semula jadi’ kerana ini adalah kejadian yang boleh dan harus dicegah.

“Kita perlu melihat bukan sahaja mitigasi iklim (mengurangkan pelepasan karbon) tetapi juga penyesuaian iklim (cara kita membina dan membina semula daya tahan) memandangkan keadaan yang lebih keras yang kita hadapi.

“Tidak dinafikan bahawa kekerapan kejadian bencana seperti banjir dan kemarau akan terus bertambah buruk dari semasa ke semasa,” tambahnya. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *