“Tuduhan Perlu Dibuktikan” – Ismail Sabri Tidak Setuju Beberapa Pemimpin UMNO Dipecat & Digantung

Kongsikan Artikel ini


Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri menyifatkan terdapat kecacatan dalam proses pemecatan dan penggantungan keahlian beberapa pemimpin UMNO seperti Khairy Jamaluddin (KJ), Tan Sri Noh Omar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Shahril Hamdan dan lain-lain.

Ahli Parlimen Bera itu menerusi satu hantaran di Instagram berkata, beliau sama sekali tidak bersetuju dengan ‘hukuman’ tersebut memandangkan jawatankuasa disiplin tidak pernah menasihatkan Pesiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk mengambil tindakan terhadap mereka.

Malah Ismail yang juga Naib Presiden UMNO memaklumkan alasan pemecatan dan penggantungan yang dilakukan tidak mematuhi proses perundangan dan bertentangan dengan prinsip ‘natural justice’ seperti hak membela diri.

“Dalam isu ini, tiada surat tunjuk sebab bagi yang dituduh mengetahui pertuduhan terhadap mereka.

“Tiada ruang menjawab pertuduhan melalui surat tunjuk sebab tersebut. Jika yang menuduh tidak puas hati maka yang dituduh perlu dirujuk kepada pendengaran dalam jawatankuasa disiplin bagi mempertahankan diri. Beliau boleh membawa saksi. Tuduhan perlu dibuktikan.”

Jawatankuasa disiplin tidak pernah nasihat gantung dan pecat pemimpin

Tambah Ismail lagi,  jika jawatankuasa disiplin mendapati mereka yang dituduh bersalah atau sebaliknya, maka jawatankuasa disiplin perlu memberi cadangan kepada jawatankuasa pengurusan UMNO sebelum ianya dibincangkan dan dibentangkan kepada Majlis Kerja Tertingg (MKT). Semua proses ini bagaimanapun tidak dilaksanakan.

“Saya dimaklumkan jawatankuasa disiplin tidak pernah menasihatkan Presiden untuk sebarang tindakan namun hanya memaklumkan tentang terdapat laporan dibuat terhadap yang dituduh.

“Maka saya menyatakan tidak bersetuju dengan keputusan tersebut kerana terdapat kecacatan nyata dalam proses membuat keputusan memecat dan menggantung mereka.”

Tegas beliau lagi, Sebagai sebuah parti yang bertamadun, UMNO seharusnya dilihat telus dalam membuat sebarang tindakan.

Terdahulu mesyuarat MKT UMNO yang berlangsung semalam menyaksikan pemecatan seramai 42 orang ahli dan pemimpin UMNO dari beberapa bahagian di seluruh negara.

Selain itu, 4 pemimpin turut digantung keahliannya selama enam tahun termasuklah Hishammuddin dan bekas Ketua Penerangan, Shahril Hamdan.

Baca artikel berkaitan:
Sumber dipetik:
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *