Tun Faisal terbaru dipecat daripada Umno

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Bekas Timbalan Ketua Umno Putrajaya, Tun Faisal Ismail Aziz mendedahkan beliau dipecat daripada Umno selepas hampir dua tahun digantung.

Tun Faisal menerusi pesanan ringkas berkata beliau menerima surat pemecatan itu pada jam 4.28 petang melalui WhatsApp selepas dihubungi ibu pejabat Umno.

Beliau berkata terdapat beberapa kandungan menarik dalam surat itu termasuk bagaimana beliau masih dirujuk sebagai timbalan ketua Umno.

“Ini menunjukkan gelaran itu masih kekal walaupun selepas digantung, jadi Datuk Seri Hishammuddin Hussein masih boleh dipanggil ketua Umno dan bukannya bekas ketua Umno seperti yang dilaporkan media sebelum ini,” katanya hari ini.

Pada Mac 2021, Umno menggantung keahliannya selama enam tahun selepas beliau membuat kenyataan terbuka terhadap presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau menuntut Zahid membuat akuan berkanun untuk menafikan dakwaan bahawa beliau telah menyokong usaha Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri seterusnya.

Selain itu, Tun Faisal juga memberitahu Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan bahawa beliau ‘terlupa’ untuk memasukkan namanya dalam kalangan sembilan ahli Umno Putrajaya yang dipecat.

“Termasuk saya sendiri, kira-kira 10 ahli Umno akan dipecat,” katanya lagi.

Tambah Tun Faisal, sekiranya lembaga disiplin Umno dan MKT berfungsi dengan baik, maka Zahid sepatutnya menjadi orang pertama yang dipecat kerana didakwa mengkhianati dasar parti, bersama 13 lagi pemimpin Umno yang menandatangani akuan berkanun (SD) menyokong Datuk Seri Anwar. Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Beliau mengulas lanjut dengan berkata beliau memutuskan untuk tidak membuat rayuan kerana menjangkakan keputusan itu memandangkan MKT dan Zahid tidak terbuka kepada kritikan.

Berita pemecatan Tun Faisal datang beberapa hari selepas bekas Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan bekas ketua Umno Selangor Noh Omar diberi but.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *