‘Tunggu dulu, saya masih dalam tempoh iddah’ – Noh

Kongsikan Artikel ini


Noh (kanan) ketika menjadi tetamu di program Sinar Live bertajuk & #039 ;Dipecat Umno: Berjuang atau Bergerak?& #039 ;  dikendalikan oleh hos Hazwan.Mokhtar - Foto Sinar Harian/Rosli Talib.

Noh (kanan) ketika menjadi tetamu di program Sinar Live bertajuk ‘Dipecat Umno: Berjuang atau Bergerak?’ dikendalikan oleh hos Hazwan.Mokhtar – Foto Sinar Harian/Rosli Talib.

SHAH ALAM – Bekas pengerusi Umno Selangor Tan Sri Noh Omar masih belum membuat keputusan mengenai perancangan masa depannya selepas dipecat daripada parti.

Dia menyamakan pemecatannya seperti perceraian, di mana dia masih dalam tempoh ‘iddah’ dan kini meluangkan masa untuk berehat dan merenung langkah seterusnya.

Iddah ialah tempoh menunggu yang dilakukan oleh seorang wanita Islam selepas kematian suaminya atau selepas perceraian.

Noh berkata beliau tidak akan merayu keputusan untuk memecatnya daripada parti.

“Tiada gunanya merayu keputusan itu, kerana saya tidak diberikan pertukaran untuk membela diri.

“Saya boleh merayu kepada siapa memandangkan majlis tertinggi telah memutuskan. Saya perlu menerima hakikat walaupun saya sedih. Umno telah berbuat baik kepada saya, di bawah dasar-dasarnya sebagai budak kampung saya boleh melanjutkan pelajaran di London dan akhirnya menjadi peguam.

“Apabila saya melihat keputusan dibuat tanpa mematuhi peraturan dan perlembagaan parti, saya tidak boleh menerimanya. Prinsip saya ialah berpegang kepada perlembagaan sebab itu kita ada Rukun Negara yang menjadi keluhuran perlembagaan. dan undang-undang,” katanya.

Noh pernah menjadi tetamu dalam program Sinar Live bertajuk ‘Dipecat Umno: Lawan atau Teruskan? dikendalikan oleh hos Hazwan Mokhtar dan disiarkan secara langsung di semua platform media sosial Sinar Harian.

Mengulas mengenai rancangannya, Noh berkata dia akan berehat sebelum membuat keputusan seterusnya

“Memandangkan saya telah bercerai dan saya kini dalam tempoh iddah, saya perlu berehat dahulu, berapa lama, kita akan lihat. Buat masa ini belum ada keputusan konkrit, mungkin saya boleh menjadi penceramah bebas, jika ada yang ingin menjemput saya. , Saya akan datang.

“PKR, Amanah, saya akan datang jika saya dijemput secara rasmi sebagai penceramah bebas. Kita lihat perkembangan seterusnya. Saya tidak ada aspirasi lagi, apa yang penting bagi saya ialah melihat parti mana yang boleh menjadi tempat rakyat dan yang mana. parti akan terus memperjuangkan dan menegakkan hak Melayu.

“Bagi saya saya lihat semua parti sama, cuma kepimpinan dan hala tuju sahaja berbeza.

“Dari sudut demokrasi dan perlembagaan, saya perlu menelitinya, saya akan lihat sama ada saya perlu maju atau menjadi penceramah. Selepas tempoh iddah saya, saya akan memikirkan perkara ini semula,” jelasnya.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *