Umno akan ditolak semula jika ia tidak melakukan pembaharuan, kata penganalisis

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Umno perlu membenarkan semua jawatan tertinggi termasuk jawatan presiden dan naib presiden dipertandingkan jika mahu melihat amalan demokrasi yang prolifik dalam parti terbesar Melayu itu.

Penganalisis politik Profesor Emeritus Datuk Dr Wan Hashim Wan Teh menyatakan sepanjang menjadi ahli Umno sejak 1975, beliau tidak pernah menyaksikan usaha terancang seperti apa yang dilakukan oleh pemimpin semasa untuk menghalang jawatan presiden dan timbalan daripada dipertandingkan.

Menurut bekas ketua pemuda Umno Gerik itu, persaingan merebut semua jawatan penting kerana ia menjadi lambang identiti Umno dan menggalakkan amalan demokrasi.

“Salah satu pertandingan jawatan tertinggi Umno yang saya ingat ialah perebutan jawatan naib presiden antara Tun Dr Ismail Abdul Rahman dan bekas Perdana Menteri Tun Abdul Razak Hussein.

“Walaupun Tun Dr Ismail merajuk seketika selepas kalah dalam pertandingan jawatan timbalan presiden, beliau kembali kepada Umno dan menyertai kerajaan.

Beliau dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri selepas dipujuk membantu Tun Abdul Razak menangani masalah rusuhan kaum semasa peristiwa 13 Mei 1969.

“Satu lagi peristiwa yang tidak dapat saya lupakan ialah tindakan ‘membunuh diri’ dan mengejutkan bekas ketua penerangan Umno, Sulaiman Ahmad, atau lebih dikenali sebagai ‘Sulaiman Palestine’ yang mencabar perdana menteri, Tun Hussein Onn bertanding Umno. kerusi presiden dalam pemilihan parti pada 1978,” katanya ketika dihubungi Sinar Premium.

Beliau berkata demikian susulan kenyataan Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menyifatkan perebutan jawatan naib presiden Umno sebagai amalan sihat.

Bagaimanapun Zahid menyatakan pandangan berbeza berhubung perebutan kerusi presiden dan timbalan presiden.

Pertandingan paling epik, menurut Wan Hashim, berlaku pada tahun 1987, apabila Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah mencabar jawatan presiden, yang ketika itu disandang oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, dan Tun Ghafar Baba bersaing dengan Tun Musa Hitam untuk jawatan timbalan presiden.

Mengulas lanjut, Wan Hashim menegaskan pertandingan merebut semua jawatan dalam parti daripada peringkat ahli jawatankuasa cawangan sehinggalah peringkat presiden tidak harus disekat kerana ia bukan tradisi Umno.

Ia turut memberi pilihan kepada lebih 160,000 ahli untuk menentukan siapa yang paling layak menerajui parti berusia 76 tahun itu.

“Semua jawatan harus dipertandingkan dalam Umno supaya dapat memulihkan keyakinan ahli dan pengundi Umno selepas kalah teruk pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

“Jika Umno terus berkeras enggan membenarkan persaingan untuk jawatan tertinggi, tidak mustahil mereka akan ditolak lagi oleh pengundi,” katanya lagi.

Beliau juga berharap Umno membenarkan ahli baharu dan muda menerajui parti itu.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *