Umno bertemu RoS untuk menjelaskan usul tidak bertanding – Ahmad Maslan

Kongsikan Artikel ini


Umno temui RoS untuk jelaskan usul tidak bertanding - Ahmad Maslan ( Bernama Pix )

Umno temui RoS untuk jelaskan usul tidak bertanding – Ahmad Maslan ( Bernama Pix )

SHAH ALAM – UMNO hari ini (Selasa) bertemu dan memberi penjelasan kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) berhubung kelulusan usul tidak bertanding jawatan presiden dan timbalan presiden semasa perhimpunan agung parti itu baru-baru ini.

Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan berkata beliau dan tiga individu lain bertemu Ketua Pengarah RoS Mohd Nawardi Saad dan timbalannya di ibu pejabat agensi itu di Putrajaya pada 11.30 pagi dengan dokumen disediakan peguam.

“Mesyuarat pagi ini adalah untuk menjelaskan bahawa tiada sebarang pelanggaran peraturan mesyuarat atau perlembagaan UMNO dengan majoriti lebih 90 peratus perwakilan yang hadir bersetuju dengan usul nombor lapan iaitu bagi jawatan presiden dan timbalan presiden. UMNO tidak boleh dipertandingkan dalam pilihan raya kali ini,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas sesi dialog Belanjawan 2023 di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini hari ini.

Ahmad berkata mesyuarat itu ditetapkan berikutan tindakan dua ahli UMNO, yang pada 20 Jan lalu membuat aduan kepada RoS untuk menyemak usul tambahan larangan bertanding bagi dua jawatan teratas yang diluluskan semasa Perhimpunan Agung UMNO 2022 yang diadakan awal bulan ini.

Ahmad Maslan berkata, dokumen tambahan akan diserahkan kepada RoS Khamis ini untuk semakan lanjut, dan beliau berharap RoS dapat memberi jawapan atau keputusan berhubung isu itu secepat mungkin.

Media sebelum ini melaporkan aduan dikemukakan berhubung usul tidak bertanding oleh ahli UMNO Bahagian Kuala Nerus Muhammad Aizat Fikri Mohd Nasir dan ahli UMNO Bahagian Seremban Muhammad Fiqri Firdaus Muhammad Rom, yang berharap RoS dapat menentukan sama ada berlaku penyelewengan. dalam usul yang diterima pakai atau sebaliknya. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *