Umno di tanah goyah dalam pilihan raya negeri S’gor walaupun bersekutu dengan PH, kata Noh

Kongsikan Artikel ini


Tan Sri Noh Omar semasa program Sinar Live bertajuk "Dipecat Umno: Lawan atau Teruskan?" dikendalikan oleh hos Hazwan Mokhtar - foto oleh Rosli Talib

Tan Sri Noh Omar semasa program Sinar Live bertajuk “Dipecat Umno: Lawan atau Teruskan?” dikendalikan oleh hos Hazwan Mokhtar – foto oleh Rosli Talib

SHAH ALAM – Kedudukan Umno pada Pilihan Raya Negeri Selangor akan datang masih terancam walaupun telah bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH).

Ini jika mereka terus bergantung kepada kemenangan di kawasan majoriti Melayu, kata bekas Pengerusi Umno Selangor Tan Sri Noh Omar.

Beliau berkata, walaupun Umno dan Barisan Nasional (BN) berpeluang untuk kekal dalam kerajaan dengan kerjasama Pakatan Harapan (PH), persoalannya sekarang ialah berapa banyak kerusi yang akan dimenangi parti itu pada pilihan raya negeri akan datang.

“Pada pandangan peribadi saya, ya, Umno atau BN akan berpeluang menjadi kerajaan jika mereka bekerjasama dengan PH. Tetapi berapa banyak kerusi yang Umno boleh menang? Jika menang dua atau tiga kerusi, akhirnya kita akan berada di atas kerusi. tepi belukar.

“Saya bimbang jika tersilap langkah. Jika pembahagian kerusi Umno hanya bergantung kepada kerusi majoriti Melayu seperti Sungai Burong, Sungai Panjang dan Sungai Tawar yang dimenanginya, saya khuatir Umno hanya tinggal beberapa kerusi.

“Jika Umno bersama DAP, apa akan jadi kepada kawasan majoriti Melayu yang menjadi kubu kuat Umno selama ini? Ini mungkin berubah,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Sinar Live bertajuk “Dipecat Umno: Berjuang atau Bergerak?” dikendalikan oleh hos Hazwan Mokhtar dan disiarkan secara langsung di semua platform media sosial Sinar Harian.

Bekas ahli parlimen Tanjong Karang itu menambah, di Selangor, pergaduhan tiga penjuru harus dielakkan sebaik mungkin.

“Kalau ada pertembungan tiga penjuru, sudah selesai, Umno sukar untuk menang kerana kebanyakan kerusi di Selangor adalah kerusi campuran. Berdasarkan pengalaman saya bertanding selama enam penggal, saya lihat jika tidak dirancang. betul, ia boleh menjadi sangat berbahaya.

“Sebelum ini kita kalah banyak. Kalau campur undi Umno dan Pas tetap kalah. Tapi dengan semangat Muafakat Nasional (MN) semasa PRK Semenyih, siapa sangka Umno boleh menang? Saya telah melihat kebangkitan Umno di Semenyih.

“Sebab itu saya sokong MN kerana di Selangor, saya lihat semangat perpaduan yang kuat mesti ada. Kalau tidak Umno akan berakhir. “Itulah antara punca saya tidak disenangi (dalam Umno),” jelasnya.


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *