Umno perlu menjelaskan keputusan untuk membersihkan parti daripada ‘pengkhianat’ menjelang pilihan raya negeri – penganalisis pol

Kongsikan Artikel ini


SHAH ALAM – Walaupun penggantungan dan pemecatan bukan perkara baharu kepada Umno, ia perlu berkomunikasi secara berkesan dengan pemimpin akar umbinya berhubung keputusannya baru-baru ini menjelang pilihan raya negeri, kata pensyarah kanan Sains Politik Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Sivamurugan Pandian.

Mengimbas sejarah panjang parti yang memecat pemimpin-pemimpin terkenal daripada Tengku Razaleigh kepada Anwar Ibrahim, Dr Siva berkata, kemelut semasa dalam parti perlu ditangani dengan baik supaya ia tidak membawa kepada kemerosotan sokongan terhadap parti.

“Kemerosotan sokongan kepada Umno adalah kritikal sejak pilihan raya umum lalu, memandangkan pemimpin yang dipecat dan digantung daripada parti tidak dinafikan mempunyai penyokong sendiri dalam parti itu sendiri persoalannya adakah mereka akan terus menentang parti itu? pesta?

“Tidak dinafikan peristiwa semasa ini akan memberi kesan pada pilihan raya negeri akan datang kerana pemimpin yang dipecat dan digantung mampu membawa undi protes dari dalam Umno sendiri.

“Apa yang penting sekarang keputusan telah dibuat, komunikasi Umno dengan pemimpin cawangan, bahagian dan akar umbinya perlu berkesan, ini penting sebelum pilihan raya negeri bagi mengelakkan kekosongan dan jurang yang besar antara pucuk pimpinan dan ahli parti. ,” katanya kepada Sinar Daily hari ini

Dr Siva menjelaskan kesan daripada pemecatan dan penggantungan ahli-ahli parti yang terkenal dan disayangi mungkin membawa perbezaan pendapat dalam parti yang perlu dipadamkan sebelum pilihan raya negeri akan datang.

“Sekarang penting apa tindakan yang diambil oleh mereka yang digantung dan dipecat, ada yang mungkin merayu, atau mengkritik dari luar parti, atau menyertai mana-mana parti lain, atau menubuhkan parti mereka sendiri, atau hanya berehat seketika untuk membiarkan perkara itu berlaku. bertenang sebelum kembali dengan rancangan.

“Sebab itu saya katakan tindakan segera perlu diambil oleh pucuk pimpinan Umno bagi menghilangkan ketegangan supaya impaknya dapat dikurangkan atau dikurangkan.” katanya

Sementara itu, Ketua Kluster Sejarah Warisan dan Sosiobudaya Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Datuk Dr Zainal Kling mendapati tindakan pimpinan tertinggi Umno untuk membersihkan parti baru-baru ini telah menutup imej parti itu sebagai tidak demokratik.

“Ia lebih kurang mungkin akan melemahkan Umno dari sudut pandangan pengundi, namun kepada pucuk pimpinan parti ia mengukuhkan kedudukan mereka kerana mereka menganggap sesiapa yang mengancam kedudukan mereka sebagai ‘pengkhianat’.s

“Apa yang dilakukan oleh kumpulan pemimpin yang telah dipecat atau digantung kerja ini adalah menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap apa yang mereka lihat sebagai kepimpinan yang cacat. Namun ini dilihat sebagai satu pengkhianatan dan ini adalah kepincangan budaya politik parti,” Zainal berkata.

Tambah Zainal, jika pemimpin tidak boleh dikritik dalam Umno, ini akan membawa kepada kemerosotan parti itu di mata generasi muda yang tidak gemar dengan persekitaran yang tidak demokratik itu.

Beliau berkata untuk parti itu bertahan ia perlu lebih demokratik, terbuka, fleksibel dan bertolak ansur.

“Jika pendapat ahlinya hanya dianggap sebagai pengkhianatan atau sesuatu yang negatif, ramai yang tidak akan gembira mengenainya

“Mereka yang telah dipecat atau digantung akan terus mengkritik Umno, yang akan melemahkan parti.

“Mereka ini adalah ahli politik muda yang cerah, jadi mereka akan menerima tawaran daripada parti lain seperti Bersatu, jadi mereka akan terus berjuang dalam arena politik sama ada dalam parti lain atau sebagai orang luar,” jelasnya.

Zainal menambah bahawa penyingkiran ahli-ahli ini juga merupakan langkah berbahaya di pihak Umno kerana bekas ahlinya mungkin akan mendedahkan kerja dalaman parti yang negatif.

“Sekiranya pilihan raya negeri akan datang akan ditandingi oleh ramai calon muda, Umno perlu merangka strategi yang kukuh untuk menghadapi masa depannya yang suram, membersihkan namanya dan memperbaiki imejnya,” tambahnya.

Bagi pensyarah Politik dan Hubungan Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani, beliau berkata sambil membersihkan parti mungkin bukan keputusan popular, beliau percaya ia adalah satu tindakan yang perlu untuk mengukuhkan Umno.

“Memandangkan sentiasa ada puak dan pemimpin yang secara terbuka mempersoalkan kepimpinan dan parti itu sendiri, adalah satu perkara yang perlu untuk mengelak perbezaan pendapat begitu hampir dengan pilihan raya negeri.

Mengulas mengenai ahli yang dipecat dan digantung, Azizuddin berkata mereka mungkin membuat rayuan, dan jika mereka mampu menunjukkan kesetiaan kepada Umno dan menyokong pemimpin dan hala tujunya, penyingkiran dan penggantungan itu boleh ditarik balik.

“Perkara ini telah berlaku sebelum ini, ia bukan kes mahkamah yang ditetapkan tetapi ia seperti perselisihan faham dengan adik-beradik.

“Saya rasa pintu Umno masih terbuka jika mereka mahu kekal bersama parti dan berjuang untuk parti. Untuk pilihan raya negeri akan datang, Negeri Sembilan mungkin tidak menghadapi banyak masalah kerana terdapat gabungan PH-BN, sedangkan negeri utara seperti Kedah mungkin melihat beberapa akibat.”

Azizuddin berkata, pemimpin yang dipecat dan digantung itu memang mempunyai pengikut mereka sendiri tetapi beliau merasakan langkah Umno baru-baru ini tidak akan membawa banyak impak kepada pilihan raya negeri.

.”Mereka ini adalah pemimpin yang mempunyai pengikut. Walaupun, saya rasa impaknya akan agak minimum kepada PH dan BN, melainkan mereka menyertai PN (Perikatan Nasional) yang pastinya mahu mereka bergabung untuk mengukuhkan parti.”


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *